- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 

Za bolovanje zbog korone 65 odsto plate, a može i cela
25. 11. 2020. Izvor: Dnevnik.rs

Zbog pandemije koronavirusa, mnogo toga se promenilo u načinu života i rada. Do promena je došlo i kad su u pitanju bolovanja.

Naime, obolelima od koronavirusa tokom odsustva s posla se po zakonu isplaćuje 65 odsto zarade, ali poslodavci imaju mogućnost da donesu i odluku da se isplati cela.

Razlog za to je preporuka Vlade Srbije s početka aprila koja omogućava poslodavcima da promene odgovarajuća akta. Na osnovu toga bi zaposlenima koji privremeno odsustvuju s posla zbog potvrđenog koronavirusa, mera izolacije ili samoizolacije, zarada bila isplaćivana u celosti, ali odluku o visini plate, ipak, donosi poslodavac.

Po rečima predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Gorana Milića, Vlada Srbije je donela jednu preporuku, koja ne obavezuje, i jednu odluku koje se tiču visine zarade zbog odlaska na bolovanje zbog koronavirusa. On je ukazao na to da to nije dobro jer stavlja zaposlene na različite pozicije zbog iste stvari, te da je, u situaciji kada je koronavirus iznenadio i pogodio ceo svet, potrebno da se zakonska regulativa uskladi s njom i prava svih radnika izjednače.

Odluka o isplati zarade u celosti tokom odsustva s posla zbog koronavirusa odnosi se na državni sektor, zdravstvo, policiju, Vojsku... odnosno zanimanja čija priroda posla iziskuje kontakte s ljudima i samim tim povećava mogućnost od oboljevanja, dok se preporuka odnosi na sve ostale, odnosno na realni sektor, mala i srednja preduzeća..., kazao je Milić.

Kako je dodao, iako je bilo slučajeva da i u realnom sektoru radnicima koji na bolovanje odlaze zbog koronavirusa bude isplaćena cela plata, oni su retki. Opširnije


Održana online konferencija u okviru švedsko-srpskog projekta
25. 11. 2020.

Konferencija posvećena mogućnostima smanjenja negativnih posledica aktuelne pandemije na položaj privrede i zaposlenih, kroz razvoj socijalnog dijaloga, održana je u utorak, 24. novembra 2020. god. od 10:00 do 12:40h.
Međunarodna onlajn konferencija okupila je 48 učesnika. Pored predstavnika Saveza samostalnih Sindikata Vojvodine i švedskog LO sindikata, u radu konferencije učestvovali su i Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, predsednik Unije poslodavaca Vojvodine Vladimir Lalošević, kao i socijalni partneri iz Švedske, Ana Johanson, predsednica Komiteta za tržište rada u švedskom parlamentu i Rudolf Antoni, regionalni predsednik Unije poslodavaca trgovine Švedske Trgovinske Federacije.
Predstavnici socijalnih partnera dveju država su izneli svoja viđenja stanja u privredi i njenim granama, mere koje su preduzete na svim nivoima namenjene oporavku i održanju privrede, kao i preživljavanju pojedinih grana, prevashodno preduzetništva, uslužnog sektora, industrije, turizma i ugostiteljstva.
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, Goran Milić, je istakao da su zajedništvo i solidarnost od najvećeg značaja, te da svi socijalni partneri moraju iskazati visok nivo odgovornosti i borbenosti prilikom suočavanja sa svim problemima. ,,Više nego ikada bi trebalo da radimo zajedno, kako ekonomija kao pokretač i izvor svega ne bi stala. Bezbednost građana i opstanak privrede su u fokusu svih socijalnih partnera, stoga je njihovo prisustvo i razmena iskustava na ovakvim događajima veoma važno“, rekao je Milić dodavši da u sindikatu postoji veliki strah od novih gubitaka radnih mesta.
Cilj prve u nizu planiranih konferencije jeste razmena iskustva, sagledavanje trenutne situacije, kao i mogućnosti i rešenja za prevazilaženje aktuelnih problema. Socijalni parteri će nastojati da iznađu zajedničke mere koje u fokusu imaju bezbednost i zaštitu radnika i građana, opstanak privrede i očuvanje radnih mesta, premerene i ekonomskoj snazi obe države.


SSSV OMOGUĆIO ODRŽAVANJE ONLAJN SASTANAKA I EDUKACIJU ČLANOVA SA TERITORIJE APV
20. 11. 2020.

U cilju prevazilaženja problema koji su prouzrokovani pogoršanom epidemiološkom situacijom i novim restriktivnim merama kao i cilju osavremenjavanja načina rada,  Savez samostalnih sindikata Vojvodine je  nabavio neophodu tehničku opremu za normalno funkcionisanje rada SSSV, održavanje sednica organa i sprovodjenja planirane edukacije članstva sa teritorije Vojvodine. U tu svrhu kupljeno je 15 laptopova koji su dati na korišćenje savezima sindikata gradova i optišna na teritoriji APV i sprovedena edukacija predsednica i predsednika SSS  za korišćenje ZOOM platforme. laptopvi su kupljeni iz sredstava Projekta koji zajedno realizuju SSSV i sindikat LO-Zapadna Švedska uz finansijsku podršku Olof Palme Centra. 

Mogućnost korišćena laptova za organizovanje onlajn sastanaka i treniga će imati članovi organa, članovi sindikata i članice sekcija žena i sekcija mladih sa teritorije, koji će koristiti laptop za treninge i sastanke koje ćemo specijalno za njih dizajnirati. Takođe, korišćene ovih laptopova i mogućnost održavanja onlajn sednica  će biti ponuđena i pokrakinskim odborima samostalnih sindikata Vojvodine. 

Do sada su održana dva sastanka on-line sastanka na kojima su razmenjene informacije o trenutnoj situaciji u gradovima i opštinama sa teritorije Vojvodine i dogovorene neke od predstojećih aktivnosti. U toku decembra će biti organizovani onlajn sastanci za članove i članice sekcije žena i Sekcije mladih i nastaviće se edukacija članstva sa teritorije Vojvodine, ali ovaj put trenizi će biti on-line, preko ZOOM aplikacije, (o rasporedu i temama onliajn treniniga  će svi biti blagovremeno obavešteni).


Gostovanje predsednika SSSV na RTV-u
17. 11. 2020. Izvor: RTV

Sa povećanjem broja novoobolelih od koronavirusa, sve je više pitanja o tome kako je regulisano takozvano kovid bolovanje i kolika plata sleduje zaposlenima. Preporuka Vlade Srbije je da se onima, koji su na bolovanju zbog korone, isplaćuje cela plata, međutim konačnu odluku, ipak, donosi poslodavac. Pojašnjenje o ovoj situaciji, daće nam predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, Goran Milić.


Nastavak saradnje Samostalnog sindikata sa pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam
5. 11. 2020.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, Goran Milić, sastao se juče sa pokrajinskim sekretarom za privredu i turizam, dr Nenadom Ivanišević, u prostorijama Radničkog doma u Novom Sadu. 
Poseta i saradnja sa Sindikatom, kao jednim od najrelevantnijih socijalnih partnera, od izuzetne je važnosti za kreiranje predstojećih podsticajnih mera Sekretarijata u cilju ublažavanja i prevazilaženja posledica pandemije po privredu i turizam, kao za očuvanje radnih mesta, istakao je Ivanišević.
Pored gospodina Milića i dr Ivaniševića, sastanku su prisustvovali Vladimir Gvozdenović, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i predsednik SSS grada Novog Sada i opština, saradnik pokrajinskog sekretara Slavoljub Arsenijević, kao i saradnice iz pokrajinske Vlade i SSSV.
Na sastanku se razgovaralo, između ostalog, i o aktuelnoj situaciji u sferi sindikata, dosadašnjem radu lokalnih socijalno-ekonomskih saveta, o stanju na tržištu rada, problemima i izazovima privrede, sa posebnim akcentom na turizam, kao grani privrede koja je jedna od najpogođenijih trenutnom krizom nastalom usled pandemije virusa Covid-19.
Bila je to prilika da se predsednik Milić upozna sa gospodinom Ivaniševićem (doktorom ekonomskih nauka iz Subotice, predsednikom Pokrajinskog odbora SDP Srbije), koji će u novoj Pokrajinskoj vladi APV, na čelu sa predsednikom Igorom Mirovićem, obavljati dužnost pokrajinskog sekretara za privredu i turizam. Predsednik Milić se zahvalio pokrajinskom sekretaru na poseti i na iskrenoj želji da se nastavi i unapredi dosadašnja saradnja socijalnih partnera.  
Učesnici sastanka su se ovim putem usaglasili oko daljih koraka u okviru postojeće saradnje, posebno istakavši unapređenje tripartitnog socijalnog dijaloga i jačanje položaja pojedinih ugroženih društvenih kategorija. Pomoć postojećim i osnivanje novih lokalnih socijalno-ekonomskih saveta na teritoriji AP Vojvodine, biće jedan od prioriteta Pokrajinskog sekretarijata i Socijalno-ekonomskog saveta u narednom periodu.


ARHIVA VESTI

2020. V3.0