- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 

VEĆE SSSV USVOJILO IZMENE I DOPUNE STATUTA SSSV
21. 6. 2019. Palić
Na 20. sednici Veća SSSV koja je održana 21. juna 2019.godine na Paliću, pored članova Veća SSS Vojvodine, prisustvovao je i Ljubisav Orbović, predsednik SSSS.
Članovi Veća SSSV su razmatrali Predlog Izmena i dopuna Statuta SSSV, do koga je došlo na inicijativu više sindikalnih organizacija Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije sa područja AP Vojvodine.
U središtu rasprave na sednici Veća SSSV bilo je zauzimanje stava oko aktuelnih dešavanja u Samostalnom sindikatu zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije, kao i u drugim granskim sindikatima - vazano za doslednu primenu Statuta SSSS posebno u delu koji utvrđuje način raspodele i uplate sindikalne članarine.
Ljubisav Orbović je u svom obraćanju članovima Veća SSSV ukazao na pojave koje prete urušavanju sindikata: prevelikom broju postojećih veća saveza samostalnih sindikata opština i potrebi za ukrupnjavanjem granskih sindikata, kao i o „nespremnosti“ samih sindikata za promene u tom pravcu.
Naveden je i mogući problem u organizacije izbora u sindikalnim organizacijama zbog značajno otežanih uslova delovanja sindikata, posebno u realnom sektoru. Istovremeno je ukazano i na činjenicu da pojedini granski sindikati ( zdravstvo i obrazovanje) imaju duži mandat za godinu dana i nihovi izbori se završavaju tokom 2021. godine. Zauzet je stav da se o tome mora voditi računa i naći kompromisno rešenje.
Članovi Veća su nakon rasprave doneli Odluku o Izmenama i dopunama Statuta SSSV.
Verifikovan je izbor novih članova Statutarnog odbora SSSV: Miljane Županjac, predsednice Sindikalne organizacije „Vojvodina šume“ Novi Sad i Đurđice Manojlović, člana Pokrajinskog odbora Sindikata radnika trgovine Vojvodine, zaposlene u „Merkator-S“ d.o.o. Novi Sad.
Članovi Veća SSSV su usvojili Informaciju o aktivnostima SSSV između dve sednice, uz konstataciju da je neophodno nastaviti snažno angažovanje i delovanje na edukaciji članstva.
Neposredno pre održavanja sednice Veća SSSV, održana je sednica Predsedništva Veća SSSV na kojoj je utvđen Predlog Izmena i dopuna Statuta SSSV, uz potpuno uvažavanje stava Statutarnog odbora SSSV.


Sindikati za povećanje "minimalca", ne manje od 10 odsto
18. 6. 2019. Izvor: Dnevnik.rs

Povodom najava ministra finansija Siniše Malog da bi na jesen mogla da bude povećana minimalna cena rada, sindikati smatraju da povećanje "minimalca" ne bi trebalo da bude ispod deset procenata, dok u Uniji poslodavaca u ovom trenutku procenjuju da je realno povećanje do šest procenata.
Minimalna cena radnog sata u Srbiji ove godine iznosi 155 dinara, što je mesečno oko 27.000 dinara, dok je cena minimalne potrošačke korpe dostigla 37.000 dinara.
Ministar Mali rekao je nedavno da Vlada već sada razmišlja o povećanju minimalne cene rada, kao i da u septembru treba očekivati njeno značajno povećanje.
Predsednik Saveza Samostalnih sindikata Srbije LJubisav Orbović i savetnik predsednika UGS Nezavisnost Zoran Ristić kažu da se nikakvi zvanični razgovori o minimalnoj ceni rada za 2020. godinu još uvek ne vode.
Ono što je doneto zajednički na Socijalno-ekonomskom savetu, a to su prihvatili i poslodavci i Vlada Srbije na predlog sindikata, je da minimalna zarada u narednih tri godine bude izravnata sa minimalnom potrošačkom korpom, to je ono što je cilj, a da bi se to postiglo znači da bi minimalna zarada trebalo da postigne povećanje 10 i više posto", kaže Orbović i dodaje da bi to značilo da "minimalac" bude negde "oko ili preko" 30.000 dinara. OPŠIRNIJE


ODRŽAN SEMINAR SEKCIJE ŽENA SSS VOJVODINE
6-8. 6. 2019. Novi Sad
Sekcija žena SSS Vojvodine u partnerstvu sa Sindikatom LO Zapadna Švedska, u okviru projekta "Zajedno smo jači" podržanog od strane Olof Palme Centra, održala je edukativni seminar u Novom Sadu od 06. do 08. juna 2019. godine.
Ovaj seminar je imao za cilj razmenu iskustava i upoznavanje članica Sekcije žena SSSV sa aktivnostima LO Sindikata usmerenih na poboljšanje prava žena i preduzimanje adekvatnih mera za eliminaciju svih oblika diskriminacije nad ženama.
Predsednica Sekcije žena SSS Vojvodine Jadranka Svirčev, pored toga što je vodila seminar, u svom izlaganju ukazala je na konkretne probleme sa kojima se suočavamo i istakla da su sve aktivnosti koje smo planirali u proteklom periodu realizovane.
U nastavku, učesnice seminara su upoznale prisutne sa svojim delovanjem, ciljevima i dosadašnjim aktivnostima, te su razmenile mišljenja o učešću i ulozi žena u raznim životnim sferama, istakle neophodnost povećanja broja žena članica u Sindikatu, i svim vrstama pregovaračkih procesa kao jednim od ključnih načina za unapređenje ženskih ljudskih prava.
Kao uvodničarke na seminaru prisutnima su se obratile predstavnice švedskog sindikata, Lena Jenemark i Frida Bengtsson, i pritom predstavile preporuke za poboljšanje položaja žena i unapređivanje ravnopravnosti polova.
One su govorile i o globalnoj temi, kojoj treba posvetiti više pažnje, a tiče se klimatskih promena i podizanju javne svesti o svim pitanjima vezanim za klimatske promene.
U toku seminara minimalizirano je predavanje kao vid obuke, a maksimalno iskorišćen rad po grupama, gde su definisane tematske oblasti i planovi za realizaciju budućih aktivnosti za novi projektni ciklus od 2020 - 2024.
Tokom debate učesnice seminara su usvojile inicijativu za izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, iznele probleme, predloge i ideje za osnaživanje, jačanje kapaciteta i unapredjivanje ženskih sindikalnih mreža.U radu seminara je uzeo učešće i sekretar Veća SSSV, Tomislav Stajić, koji je potvrdio interesovanje SSS Vojvodine i posvećenost Sekcije žena SSS Vojvodine u zalaganju za kvalitetan i efikasan rad na razvijanju sindikalne ženske mreže u Vojvodini.
Seminar je od strane učesnica ocenjen kao visoko kvalitetan i poučan, a znanja stečena na seminaru omogućiće članicama Sekcije da ostvare planirane aktivnosti, kao i aktivnu ulogu svih učesnica.
Učesnice seminara - članice sindikata i aktivistkinje sindikalne ženske mreže, njih oko 30, iskazale su veliku zahvalnost Sekciji žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Sindikatu LO regije Zapadna Švedska što su im omogućili da steknu nova znanja iz oblasti koje su bile obrađene na seminaru.

Predstavnice švedskog sindikata, Lena Jenemark i Frida Bengtsson su izrazile zadovoljstvo zbog svog prisustva na seminaru i nastavka saradnje, pohvalivši pritom napredak i vidljive rezultate Sekcije žena SSS Vojvodine i predsednice Jadranke Svirčev.


Zakon za oko 100.000 radnika na lizing još na čekanju
7. 6. 2019. Izvor: Dnevnik.rs

Socijalni partneri ponovo na sednici Socijalno-ekonomskog saveta nisu postigli dogovor o Nacrtu zakona o agencijskom zapošljavanju jer je od osam primedaba koje su sindikati predložili, usvojena samo jedna, i to da se supsidijarna odgovornost zameni solidarnom.
Taj jedini prihvaćeni predlog sindikata znači da radnik, ukoliko odluči da tuži agenciju za zapošljavanje, u isto vreme i o istom trošku može odgovornost zatražiti i od poslodavca, što Nacrtom koji je predložila Radna grupa Ministarstva rada i zapošljavanja nije bilo predviđeno. Sve ostale primedbe sindikata nisu prihvaćene. Po rečima predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije LJubisava Orbovića, oni su se zalagali za to da se zakon donese da bi se regulisao položaj oko 100.000 radnika koji sada rade preko agencija i nemaju nikakvu zaštitu niti regulisan zakonski okvir. Čelnik tvog sindikata tvrdi da je Nacrt zakona o agencijskom zapošljavanju bio spreman, ali da mu je u muđuvremenu "dat drugi oblik na koji je neko drugi uticao".
Da bi se broj radnika na lizing smanjio i ograničio, sindikat je zauzeo stav da zaposleni preko agencija u firmama mogu da čine od deset do 20 odsto, a to na SES-u nije prihvaćeno. Sindikati su tražili i da se vremenski ograniči mogućnost zapošljavanja preko agencija, da se radnicima na lizing jemči pravo na sindikalno organizovanje i mogućnost da potpišu kolektivni ugovor koji bi štitio njihova prava. OPŠIRNIJE


Održana sednica Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta
5. 6. 2019. Izvor: Dnevnik.rs

Na današnjoj 15. sednici Pokrajinskog socijalno – ekonomskog saveta, kojom je predsedavao Ivan Đoković, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, izabran je novi predsedavajući ovog tela. U narednom mandatnom periodu, član Pokrajinskog odbora Ujedinjenih granskih sindikata ,,Nezavisnost" Milojica Živković predsedavaće ovim savetom.
Na sednici je predstavljen i izveštaj o aktuelnim privrednim kretanjima u Vojvodini, za period od januara do marta ove godine
Ponovljena je inicijativa Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Vojvodine za izmenu Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava, u smislu izuzimanja njihove primene na javna komunalna preduzeća, odnosno javna preduzeća kojima je osnivač jedinica lokalne samouprave. Jednoglasno je usvojen predlog da se PSES-u pripremi detaljna analiza stanja u ovom sektoru, sperovođenjem sveobuhvatne ankete, kako bi se blagovremeno reagovalo ka republičkom SES-u.

OPŠIRNIJE

Od osam primedbi sindikata, država prihvatila jednu
4. 6. 2019. Izvor: Danas

Od sedam ili osam primedbi koliko su sindikati imali na nacrt zakona o agencijskom zapošljavanju radnika u Srbiji, ostali socijalni partneri su na sednici SES-a pre dva dana prihvatili tek jednu – i to onu da se supsidijarna odgovornost zameni solidarnom.

Što znači da radnik ukoliko odluči da tuži agenciju u isto vreme i o istom trošku može odgovornost da zatraži i od poslodavca, što trenutnim tekstom zakona nije predviđeno. Sve ostale primedbe nisu prihvaćene, a pre poslodavaca, kako tvrde sindikati, protiv njih su bili predstavnici države. Potpredsednik Samostalnog sindikata Duško Vuković kaže za Danas da je na poslednjoj sednici zapelo već "kod naslova", ali da to nije najveći problem. 

– Direktiva EU govori o radu kod preduzeća, a kod nas se već u naslovu zakona govori o agencijskom zapošljavanju. U Evropi se reguliše status radnika koji rade kod preduzeća na ovaj način, dok se kod nas samim naslovom zanemaruje suština, a ona je u tome da vam ovaj zakon omogući da se na kratko vreme zaposlite i budete osigurani, a ne da to bude trajno rešenje – ističe Vuković. 

U Srbiji trenutno između 70.000 i 100.000 ljudi radi preko više od 100 agencija koje se bave privremenim zapošljavanjem, međutim, njihov rad nije regulisan nijednim zakonom. Radnici na "lizing" trenutno nemaju pravo na godišnje odmore i bolovanja, ali ni na tople obroke i naknadu za prevoz. Ovaj zakon, čija se primena očekuje početkom naredne godine, radnicima preko agencija bi trebalo da obezbedi jednaka prava kao i onima koji prema Zakonu o radu rade na određeno ili neodređeno kod poslodavca. Rad preko agencija bi trebalo da, kao i do sada, bude ograničen na 24 meseca, a zakon će zaposlenima na ovaj način omogućiti isplatu zarade, bolovanja, regres, topli obrok, prevoz. OPŠIRNIJE


SINDIKATI PROTIV PRAVDANjA PUTNIH TROŠKOVA: Neće mesečne karte već novac za prevoz
4. 6. 2019. Izvor: Večernje novosti

Sindikati se protive promenama oko naknada za dolazak i odlazak sa posla. Niko ne može da uslovljava zaposlene da pravdaju putne troškove. 

Pretplatne karte za prevoz do posla i nazad će kao i do sada zaposleni sami kupovati ako žele. Firme su dužne da im novac mesečno uplaćuju u te svrhe, a oni mogu da ga upotrebe i za neki drugi alternativni prevoz.

Ministarstvo finansija, međutim, smatra da su naknade nedokumentovan rashod preduzeća koji se ne priznaje u poreske svrhe i da zaposleni nemaju, kao do sada, pravo na poresko oslobađanje ukoliko nemaju verodostojnu ispravu kao što je fiskalni račun da su zaista kupovali karte, a po poslednjem predlogu i spisak zaposlenih.

Na poslednjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta Ministarstvo finansija dalo je ovo mišljenje, koje su predstavnici sindikata odbili i tražili da se ova oblast reguliše na drugačiji način, odnosno kao i ranijih godina. Duško Vuković iz Saveza samostalnih sindikata Srbije naglašava da niko ne može da uslovljava zaposlene čime će ići na posao niti oni treba da pravdaju troškove. Na ovaj način se, kaže on, favorizuje monopol jednog prevoznika, a ipak, ne dešava se sve samo u Beogradu. OPŠIRNIJE



ARHIVA VESTI

2019. V3.0