- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 


VEĆE SSS VOJVODINE: Dvadesetdruga konferencija će se održati 19. marta
20. 12. 2019., Novi Sad

U petak 20. decembra 2019. godine održana je 22. sednica Veća SSS Vojvodine. Veće SSS Vojvodine, kojim je predsedavao predsednik SSSV Goran Milić uz prisustvo članova Veća SSSV i predsednika SSSS Ljubisava Orbovića, verifikovalo je izbor novog člana Veća SSSV i novog člana Statutarnog odbora SSSV.

Na današnjoj sednici, Veće SSSV, u skladu sa Statutom SSSV, usvojilo je Odluku o prijemu Samostalnog sindikata zaposlenih u AIK-u Vojvodine u punopravno članstvo Saveza samostalnih sindikata Vojvodine. Članovi Veća SSSV usvojili su i Odluku o broju i strukturi članova Veća, Nadzornog i Statutarnog odbora Saveza samostalnih sindikata Vojvodine za period 2020. – 2025. godine,  kao i Odluku o broju i sastavu delegata Dvadesetdruge konferencije Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, koja će se održati 19. marta 2020. godine u Novom Sadu. Članovi Veća SSSV su se dogovorili da će Dvadesetdrugoj konferenciji Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, prethoditi još jedna sednica Veća SSSV, 17. februara 2020. godine, na čijem će dnevnom redu biti verifikacija izbora predsednika i sekretara veća sss za gradove, opštine i više opština na području AP Vojvodine i time će biti ispunjeni i statutarni uslovi za održavanje ove Konferencije. Kako je saopšteno na sednici, na području AP Vojvodine u toku su izbori za članove organa i nosioce funkcija u sindikalnim organizacijama, a u samostalnim sindikatima i savezima samostalnih sindikata formiranim za gradove i opštine u Vojvodini vrše se pripreme za sprovođenje izbornih aktivnosti u utvrđenim rokovima. Na ovoj sednici usvojena je i informacija o aktivnostima SSSV između 20. i 22. sednice Veća SSSV.

Istog dana, u funkciji pripreme sednice Veća SSSV, održana je i sednica Predsedništva SSSV na kojoj su usvojeni predlozi odluka i upućeni Veću SSSV na razmatranje i usvajanje.

Banat: Kolektivni ugovor za bolji položaj radnika
29. 11. 2019. Izvor: RTV

U više od 60 procenata preduzeća na području severnog Banata u kojima je potpisan kolektivni ugovor, situacija je mnogo bolja nego u onim u kojima to nije bio slučaj. Građani generalno imaju poverenja u sindikalne organizacije, ali dosta njih nemaju znanja o tome na koji način sindikalci mogu da pomognu radnicima. 
Brojni problemi tokom perioda privatizacije kompanija, kao i veliki broj otpuštanja unelo je nepoverenje radnika prema sindikalnim organizacijama.
Prema statistici, trećina građana, uglavnom nezaposlenih ili mladih nema poverenje ili ne zna na koji način sindikalci mogu da im pomognu.
Međutim, još uvek veliki broj onih veruje u sindikalne organizacije i svestan je pozicije u kojima se nalaze i zaštitnici prava radnika.
Sindikalne organizacije su još u početku tranzicije radile na tome da se osnuju radnički sudovi, odnosno sudovi koji bi se isključivo bavili slučajevima radnika. Tako bi sporovi trajali znatno kraće, a radnici više imali poverenja u svoje zaštitnike.
''Nažalost, bili smo u pravu kada smo rekli da se formiraju radnički sudovi, imaćemo problem, neće moći da se ispoštuju uslovi i koga sada mi da tužimo jer se radni spor razvuče i traje nekoliko godina umesto šest meseci koliko je trebalo'', kaže Ilija Drljić, predsednik Saveza samostalnog sindikata za više opština. OPŠIRNIJE


RFZO: Samo ozbiljno bolesni na bolovanju, PKS: Stroža kontrola
2. 12. 2019. Izvor: Dnevnik.rs

Sve je manje zaposlenih koji odlaze na bolovanje duže od mesec dana. Rigorozne kontrole, strah od gubitka posla, ali i manja plata, doveli su do toga da samo ozbiljno bolesni izostaju sa posla duže od mesec dana.
Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, koji isplaćuje naknade ukoliko je zaposleni na "poštedi" dužoj od 30 dana, u prvih devet meseci ove godine na bolovanju je bilo 165.000 osiguranika, što je za četiri odsto manje nego prošle godine i šest odsto manje nego 2017. godine.
Koliko zaposleni koriste bolovanje kraće od mesec dana, koje snosi poslodavac, niko ne broji. Poslodavci pak tvrde da u sezoni letnjih, poljoprivrednih radova imaju ozbiljan problem da organizuju posao, jer istovremeno više zaposlenih otvara bolovanje na deset do 15 dana, dok traju radovi.
Zbog toga je Privredna komora Srbije (PKS), još prošle godine, Ministarstvu za rad predložila izmenu Zakona o radu tako da se poslodavcu omogući da, kada je više od 10 odsto radnika na bolovanju, zatraži izveštaj od nadležne zdravstvene ustanove i da se utvrdi da li je njegov zaposleni osnovano koristio bolovanje. U slučaju da se utvrdi da je bilo zloupotreba, zaposleni može dobiti otkaz. Takođe, oni su zatražili i da se predvide kazne za lekare koji su zaposlenima neosnovano otvorili bolovanje. OPŠIRNIJE


ARHIVA VESTI

2019. V3.0