- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 

Banat: Kolektivni ugovor za bolji položaj radnika
29. 11. 2019. Izvor: RTV

U više od 60 procenata preduzeća na području severnog Banata u kojima je potpisan kolektivni ugovor, situacija je mnogo bolja nego u onim u kojima to nije bio slučaj. Građani generalno imaju poverenja u sindikalne organizacije, ali dosta njih nemaju znanja o tome na koji način sindikalci mogu da pomognu radnicima. 
Brojni problemi tokom perioda privatizacije kompanija, kao i veliki broj otpuštanja unelo je nepoverenje radnika prema sindikalnim organizacijama.
Prema statistici, trećina građana, uglavnom nezaposlenih ili mladih nema poverenje ili ne zna na koji način sindikalci mogu da im pomognu.
Međutim, još uvek veliki broj onih veruje u sindikalne organizacije i svestan je pozicije u kojima se nalaze i zaštitnici prava radnika.
Sindikalne organizacije su još u početku tranzicije radile na tome da se osnuju radnički sudovi, odnosno sudovi koji bi se isključivo bavili slučajevima radnika. Tako bi sporovi trajali znatno kraće, a radnici više imali poverenja u svoje zaštitnike.
''Nažalost, bili smo u pravu kada smo rekli da se formiraju radnički sudovi, imaćemo problem, neće moći da se ispoštuju uslovi i koga sada mi da tužimo jer se radni spor razvuče i traje nekoliko godina umesto šest meseci koliko je trebalo'', kaže Ilija Drljić, predsednik Saveza samostalnog sindikata za više opština. OPŠIRNIJE


RFZO: Samo ozbiljno bolesni na bolovanju, PKS: Stroža kontrola
2. 12. 2019. Izvor: Dnevnik.rs

Sve je manje zaposlenih koji odlaze na bolovanje duže od mesec dana. Rigorozne kontrole, strah od gubitka posla, ali i manja plata, doveli su do toga da samo ozbiljno bolesni izostaju sa posla duže od mesec dana.
Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, koji isplaćuje naknade ukoliko je zaposleni na "poštedi" dužoj od 30 dana, u prvih devet meseci ove godine na bolovanju je bilo 165.000 osiguranika, što je za četiri odsto manje nego prošle godine i šest odsto manje nego 2017. godine.
Koliko zaposleni koriste bolovanje kraće od mesec dana, koje snosi poslodavac, niko ne broji. Poslodavci pak tvrde da u sezoni letnjih, poljoprivrednih radova imaju ozbiljan problem da organizuju posao, jer istovremeno više zaposlenih otvara bolovanje na deset do 15 dana, dok traju radovi.
Zbog toga je Privredna komora Srbije (PKS), još prošle godine, Ministarstvu za rad predložila izmenu Zakona o radu tako da se poslodavcu omogući da, kada je više od 10 odsto radnika na bolovanju, zatraži izveštaj od nadležne zdravstvene ustanove i da se utvrdi da li je njegov zaposleni osnovano koristio bolovanje. U slučaju da se utvrdi da je bilo zloupotreba, zaposleni može dobiti otkaz. Takođe, oni su zatražili i da se predvide kazne za lekare koji su zaposlenima neosnovano otvorili bolovanje. OPŠIRNIJE


Sindikati: Da se čuje glas radnika
21. 11. 2019. Izvor: K9 i RTV

U organizaciji Saveza samostalnih sindikata Vojvodine danas je održana Međunarodna Konferencija "Glas sindikata i sloboda medija" na kojoj su učestvovale zemlje iz regiona, ali i predstavnici Švedske.

Savez samostalnih sindikata Vojvodine organizovao je u Novom Sadu Konferenciju pod nazivom "Glas sindikata i sloboda medija" kojoj su prisustvovali predstavnici sindikalnih centara iz Švedske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Republike Srpske. 

Govorili su o izazovima i preprekama sa kojima se sindikati suočavaju u pogledu zastupanja glasa radnika i sindikata, slobodi mediji i ulozi u formiranju javnog mnjenja, informisanosti javnosti o sindikalnom radu, osnaživanju sindikalnog pokreta i uticaja u kreiranju društevnih promena. OPŠIRNIJE


Stefan Lopušina, ponovo predsednik Sekcije mladih SSSV
15.11.2019. 

Skupština sekcije mladin Saveza samostalnih sindikata Vojvodine je, na sednici održanoj 15. novembra 2019. godine, izabrala Stefana Lopušinu za predsednika Sekcije mladih SSSV. Članovi Sekcije mladih su jednoglasno izabrali Lopušinu, koji će biti predsednik Sekcije za mandatni period 2020 - 2025. godine. Verifikacija Lopušine za predsednika Sekcije mladih SSSV će se izvšiti na izbornoj Konfereniciji SSSV, u martu 2020. godine.
Stefan Lopušina je rođen 14. novembra 1986 godine, iz Bačke Topole, po zanimanju diplomirani inženjer poljoprivrede, zaposlen u Proline pvc sistemi doo i član Samostalnog sindikata od 2012. godine.

 

 


KOJA SU MOJA PRAVA?
15-16.11.2019.  Borkovac

Sekcija mladih Saveza samostalnih sindikata Vojvodine je 15. i 16. novembra u Borkovcu, u saradnji sa Sindikatom LO Zapadna Švedska i uz podršku Međunarodnog centra "Olof Palme", održala seminar posvećen pravima mladih radnika, pod nazivom "Koja su moja prava?".
Više od 30 članova Sekcije mladih SSSV bilo je u prilici da se kroz odlično osmišljena predavanja predavača Stefana Lopušine i Adama Šarića upozna sa najvažnijim ljudskim i radnim pravima i tako osposobi za zaštitu svojih prava i interesa, ali i prava i interesa drugih članova sindikata.
U drugom delu seminara, mladi sindikalci predstavili su svoje ideje o načinu promovisanja sindikata u javnosti i širenju sindikalne aktivnosti. Dogovoreno je da se u narednih godinu dana realizuju aktivnosti u nekoliko gradova u Vojvodini, koje će imati za cilj predstavljanje sindikata u javnosti i širenje sindikalne ideje.
Skupština SM SSSV izabrala je Stefana Lopušinu za predsednika Sekcije mladih SSSV za mandatni period 2020 – 2025 godine.


Održan seminar na temu jednakih mogućnosti žena i muškaraca u okviru projekta "Zajedno smo jači"
8-9. 11. 2019., Borkovac - Ruma

U okviru partnerskog projekta SSS Vojvodine i Sindikata LO Zapadna Švedska "Zajedno smo jači", u Rumskom izletištu Borkovac je od 8. do 9. novembra 2019. godine održan seminar na temu:"Jednake mogućnosti muškaraca i žena", u organizaciji Sekcije žena SSS Vojvodine i uz podršku Međunarodnog Centra Olof Palme.

Seminaru je prisustvovalo preko 30 učesnika, među kojima su bili predsednici Saveza samostalnih sindikata za grad – opštinu i predstavnice sekcija žena u sindikatima i pri većima na teritoriji Vojvodine. Seminar je organizovan sa ciljem da se učesnici, kroz neformalno obrazovanje, upoznaju sa pojmom rodne ravnopravnosti i jednakih mogućnosti za muškarce i žene, kao i da sagledaju i predstave aktuelnu situaciju u svojoj sredini iz koje dolaze.

Uvodne prezentacije o rodnoj ravnopravnosti, konceptu i principima funkcionisanja socijalnog dijaloga i pitanju zlostavljanja na radu i u vezi sa radom, održala je predsednica Sekcije žena SSS Vojvodine Jadranka Svirčev.

U toku seminara otvorena su aktuelna i važna pitanja u pogledu rodne ravnopravnosti i položaja žena, s posebnim akcentom na potrebu za osnaživanjem žena i povećanjem njihovog učešća u procesima odlučivanja i otvaranja dijaloga i partnerstva sa muškarcima u nastojanjima za povećanje rodne ravnopravnosti. Izneto je mišljenje da iako se rodna ravnopravnost odnosi na muškarce i žene podjednako, rodne uloge žena su takve da su one u nepovoljnijem položaju u odnosu na muškarce i imaju manje mogućnosti u društvu. Učesnici seminara podržali su inicijativu SSS za grad Kikindu i opštine za uvođenje Posebnog programa (Pilot program) za čuvanje dece noću – osnivanje Agencije za čuvanje dece na teritoriji grada, u cilju pružanja podrške porodici, a prema potrebama dece i porodice i specifičnostima lokalne samouprave iz sredstava Republike Srbije, odnosno Autonomne pokrajine Vojvodine. Na seminaru je zaključeno da je ovakva vrsta okupljanja, sa mogućnošću razmene iskustava, značajna za doprinos ukupnom razvoju, unapređenju i promociji rodne ravnopravnosti i prevenciji od rodno zasnovane diskriminacije.

Seminar je završni deo četvorogodišnjeg projekta koji su zajednički realizovali Savez samostalnih sindikata Vojvodine i Sindikat LO – Zapadna Švedska. Detaljno o rezultatima, ciljevima i značaju završenog i uspešno realizovanog Projekta pod pokroviteljstvom Međunarodnog Centra Olof Palme, koji je u periodu od 2016. do 2020. godine uz podršku Švedske organizacije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i u saradnji sa svojim članskim organizacijama iz Švedske podržao projekte organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini i Srbiji, govorio je sekretar Veća SSS Vojvodine Tomislav Stajić.

U okviru Seminara, održanoj sednici Predsedništva Sekcije žena SSS Vojvodine, članice su verifikovale promene svog sastava i jednoglasno ponovo izabrale Jadranku Svirčev za predsednicu Sekcije žena SSS Vojvodine. Članice su jednoglasno istakle uspešan rad Sekcije žena SSS Vojvodine, čemu u prilog govori i dobijeno priznanje "27. april" za ukupan doprinos radu, razvoju i jačanju SSS Srbije i posebno izdvojile bezrezervnu podršku i ogroman doprinos koju predsednik SSS Vojvodine Goran Milić i sekretar Veća SSS Vojvodine Tomislav Stajić pružaju razvoju i unapređivanju ženske sindikalne mreže, pa im izražavaju zahvalnost i podršku. Sekcija žena SSS Vojvodine očekuje podršku svojim aktivnostima i u narednom periodu.

ARHIVA VESTI

2019. V3.0