- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 

 

Goran Milić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine je u ime organizacije primio zahvalnicu Međunarodnog Centra Olof Palme za posvećenost u stvaranju promena i učešće SSSV u programu jačanja civilnog društva na Zapadnom Balkanu.
23. 10. 2019., Beograd

Povodom uspešnog završavanja četvorogodišnjeg projektnog perioda u okviru programa SIDA CIVSAM 2016-2019, Olof Palme Centar je 23. Oktobra u Beogradu organizovao Završni sastanak kojem su prisustvovale sve partnerske organizacije iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje su svojim radom doprinele ostvarivanju programskih ciljeva na Zapadnom Balkanu.

Savez samostalnih sindikata Vojvodine i Sindikat LO – Zapadna Švedska su tokom četri godine zajedno sprovodili projekat "Zajedno smo jači!" sa ciljem unapređenja socijalnog dijaloga, postizanja rodne ravnopravnosti i jačanja kapaciteta sindikata kako bi efikasnije uticali na stvaranje pozitivnih promena u društvu. Tokom realizacije projekta preko 1.500 učesnika je prisustvovalo različitim seminarima, edukativnim trenizima, debatama i kampanjama.

Međunarodni centar Olof Palme je krovna organizacija za švedski radnički pokret i deluje u duhu Olofa Palmea za demokratiju, ljudska prava i mir. Švedski radnički pokret ima dugu tradiciju solidarnosti i zajedno sa 27 organizacija članica sarađuje sa ljudima i organizacijama širom sveta, sa kojim su uključeni u preko 200 razvojnih projekata u više od 20 zemalja. 

U ime Centra Olof Palme partnerskim organizacijama iz Srbije i Bosne i Hercegovine  zahvalnice je uručio Jan Lundin,  ambasador Švedske u Beogradu.


Nemaština više ugrožava mlade nego penzionere
17. 10. 2019. Izvor: Dnevnik.rs

Po novim podacima Republičkog zavoda za statistiku, stopa rizika od siromaštva prošle godine u Srbiji iznosila je 24,3 odsto i niža je 1,4 procenti poen u odnosu na 2017. Lica koja su u stopi rizika od siromaštva nisu nužno siromašna, već samo imaju veći rizik da to budu.
Lane je stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti, navodi RZS, kod onih koji su izrazito materijalno uskraćena ili žive u domaćinstvima veoma niskog intenziteta rada, iznosila 34,3 odsto, što je 2,4 procentna poena manje nego godinu ranije.
Prag rizika od siromaštva prošle godine iznosio je 16.615 dinara mesečno po jednom članu. Za domaćinstva s dvoje odraslih i jednim detetom do 14 godina starosti prag rizika od siromaštva lane je iznosio 29.907 dinara, dok je za četvoročlano domaćinstvo s dvoje odraslih i dvoje dece do 14 godina on bio 34.892.
Podaci RZS-a pokazuju da je lane riziku siromaštva bila najviše izložena grupa lica od 18 do 24 godine života – 29,1 odsto, kao i lica mlađih od 18 godina – 28,8 odsto. Najnižu stopu rizika od siromaštva lane su imale osobe starije od 65 godina, odnosno penzioneri – 21,1 odsto. OPŠIRNIJE


 


ARHIVA VESTI

2019. V3.0