- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 


Sportski dan Sekcije mladih na obali Tise

U organizaciji članova Sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata Vojvodine iz Sente i Kininde, na senćanskoj Gradskoj plaži održan je Sportski dan. 
Mladi su učestvovali u takmičenjima u više sportskih disciplina, poput odbojke na pesku, pikada, nadvlačenja konopca i šaha, družili su se i ujedno promovisali sindikat. 
Mladi aktivisti su na plaži imali svoj štand sa kog su delili promotivne materijale i sadržaje, koji je posetio i Viktor Nemeš, svetski prvak u rvanju. 
Celodnevna aktivnost koju su, tokom aprilskog seminara u Novom Sadu, osmislili mladi sindikalci iz Kikinde i Sente, ostvarena je u okviru saradnje koju ima Savez samostalnih sindikata Vojvodine sa LO sindikatom Zapadne Švedske. 
Slični obrazovni i zabavni programi, sa ciljem popularizacije radničkog organizovanja mladih, realizovaće se u još nekoliko vojvođanskih mesta.


Za privatizaciju se priprema 148 firmi
22. avg 2017. godine. Izvor: Dnevnik

Ministar privrede Goran Knežević najavio je krajem prošle godine da će proces privatizacije u Srbiji, koji obuhvata i 11 velikih strateških preduzeća, biti završen do kraja mandata ove vlade.
Podsetio je na to da taj proces traje dugo, već 20 godina, i dodao da je ostalo još 174 firme za privatizaciju, među kojima je i 11 najdelikatnijih.
No, da bi se ostvarile Kneževićeve prognoze, ove godine spisak rešenih privatizacija morao je biti podugačak, ali je zapravo prodato svega pet preduzeća. Kupac se tražio za 36 preduzeća, ali za 23 nije bilo zainteresovanih pa su se našla u stečaju, dok je za ostale postupak obustavljen. Trenutno je oglašena prodaja samo „Betonjerke” iz Sombora i „Grmeča” iz Bačke Topole.
Ukoliko se pogledaju podaci o postupcima završenim od 12. avgusta prošle godine, okončani su za 36 preduzeća, od kojih je manji deo našao kupca, a veći otišao u stečaj. Za neka preduzeća, kao što je pančevačka „Utva”, koja ima 223 zaposlena, rešenje je nađeno kroz strateško partnerstvo, dok su u stečaju završili „Hipol” Oyaci, AD „Aleksa Šantić” iz Alekse Šantića i mnoga druga. Na spisku firmi prodatih u protekloj godini je i ZGOP iz Novog Sada, preduzeće specijalizovano za održavanje puteva s 246 zaposlenih. Novog vlasnika dobio je i hotel „Prag”, koji ima 32 zaposlena. OPŠIRNIJE


Za sedam godina minimalac povećan samo 35 dinara
16. avg 2017. godine. Izvor: Dnevnik

Polovinom sledećeg meseca trebalo bi da bude poznato da li će biti promenjena minimalna cena rada u Srbiji, a po pravilu, stavovi poslodavaca i sindikata se razlikuju.

Naime, većina poslodavaca ističe da nema dovoljno prostora da se minimalac poveća, dok su sindikati drugačijeg mišljenja. Zbog toga se može očekivati da pregovori socijalnih partnera – sindikata i poslodavaca – o povećanju minimalne cene rada neće biti nimalo laki niti jednostavni. 

Da podsetimo, sadašnja minimalna cena rada iznosi 130 dinara po satu, a onima koji rade za minimalac ta visina satnice biće obračunavana do kraja godine. Da li će se ona menjati ili ne, biće poznato uskoro, a po rečima predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Gorana Milića, poslodavci i sindikati koji pregovaraju o visini minimalne zarade u Srbiji trebalo bi da postignu dogovor i izađu sa zajedničkim predlogom do kraja avgusta. U suprotnom će, kao što se već i dešavalo, odluku doneti Vlada Srbije, najksasniej do 15. septembra. OPŠIRNIJE


Izbegnut štrajk u Karneksu, zaključen sporazum
12. avg 2017. godine. Izvor: Tanjug

BEOGRAD: Početak štrajka u Industriji mesa "Karneks" iz Vrbasa, koji je bio planiran za 15. avgust, otkazan je pošto je spor između poslodavca i zaposlenih rešen mirnim putem posredstvom Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, saopštila je danas ta Agencija.

Sindikat Nezavisnost Karneks Vrbas i Samostalni sindikat Karneks Vrbas 3. avgusta su odluči da stupe štrajk od 15. avgusta, sa zahtevima za povećanje osnovne zarade za 11,20 odsto.

Među zahtevima bilo je i stavljanje van snage Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova od novembra 2016. godine, kojom su smanjeni potrebni stepeni stručne spreme i smanjivanje iznosa osnovne zarade zaposlenom koji te poslove obavlja, kao i rešavanje problema oko prava na godišnji odmor za 2016. godinu.


Predsednik Sindikata građevine u poseti Pokrajinskom sekretaru za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj
11. avg. 2017. godine

Povodom 8. avgusta - Dana građevinara Srbije, predsednik Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala Vojvodine i Novog Sada, Josip Modić, bio je gost u Vladi Autonomne Pokrajine Vojvodine. Modić je razgovarao sa Pokrajinskim sekretarom za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Nenadom Grbićem, o problemima zaposlenih u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala, kao i o radu i nadležnostima ovog sekretarijata. 

 

Dogovorena je saradnja i zajednički rad na poboljšanju položaja građevinskih radnika, kao i na stvaranju ambijenta koji bi građevinarstvu omogućio oporavak i razvoj, a radnicima dostojanstvene zarade i bezbedne uslove rada. Građevinarstvo predstavlja značajan deo ekonomije svake države jer za sebe vezuje veliki deo ostatka privrede. Na građevinskom sektoru je direktno naslonjeno 28 drugih oblasti privrede, kao i 45 indirektno. S toga je sektor građevinarstva veoma značajan u ukupnom privredno ekonomskom razvoju Srbije.


DAN GRAĐEVINARA SRBIJE - 8. AVGUST
8. avg. 2017. godine

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, Goran Milić, čestitao je svim građevinskim radnicima praznik i ukazao da, i ove godine, Dan građevinara dočekujemo u nepovolјnim uslovima za život i rad građevinskih radnika u Srbiji.

Dan građevinara obeležava se u znak sećanja na građevinske radnike koji su se 1940. godine pobunili i štrajkovali tražeći bolje uslove života i rada na gradilištima, povećanje nadnica i skraćenje radnog vremena. Štrajk je okončan 8. avgusta 1940. godine, sporazumom sa poslodavačkim udruženjima, a pratili su ga oštri sukobi i represivne mere policije.

Građevinski radnici u Srbiji i dalje rade u veoma teškim uslovima, za plate koje su ispod proseka, a problem je i sve veći broj neimara koji rade na crno, ugroženi na radu kod poslodavaca gde se ne primenjuju propisane mere bezbednosti i zaštite na radu što dovodi do alarmantnog broja smrtnih i teških povreda na radu u ovoj delatnosti.

Stoga, na ovaj dan, pozivamo sve članove Sindikata i sve građevinske radnike u Srbiji da se zajednički borimo za bezbedne uslove rada i dostojanstvene zarade, a Samostalni sindikat će nastaviti da se zalaže za stvaranje ambijenta koji bi građevinarstvu omogućio oporavak, a radnicima boljitak!


AKTUELNI PROBLEMI U GRAĐEVINARSTVU 

Predsednik Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala Vojvodine, Josip Modić, u emisiji „Otvoreni ekran“, govorio je o situaciji u građevini kao i o  problemima sa kojima se susreću radnici zaposleni u ovoj delatnosti. Rad na crno, teški uslovi rada, nezadovoljavajuće zarade, nepostojanje Posebnog kolektivnog ugovora za građevinarstvo i industruju građevinskog materijala, samo su neki od mnogobrojnih problema koji muče neimare. 

On je, između ostalog, istakao da bi organizovanje efikasne inspekcijske kontrole na svim nivoima dovelo da smanjenja rada „na crno“, koja je izuzetno izražena u ovoj oblasti. 

Modić je upozorio da bi Srbiji u narednom periodu, kada se očekuje početak velikih projekata, mogla da nedostaje radna snaga pošto je sve više građevinskih radnika koji odlaze u inostranstvo zbog boljih uslova rada i većih zarada. Međutim, sve je više i onih radnika koji su žrtve radne eksploatacije u inostranstvu. O ovim, kao i o mnogim drugim problemima iz oblasti građevine, govorio je Modić u emisiji na Kanalu 9. 

Sa nadom da će naredne godine građevinski radnici dočakati s puno više posla, većim zaradama i boljim uslovima rada, predsednik Modić je čestitao Dan građevinara Srbije svim članovima sindikata i zaposlenima u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala Srbije.


Najavljen štrajk u Carnexu
4. avg 2017. godine.

Članovi Samostalnog sindikata i Sindikata Nezavisnost u Industriji mesa "Carnex", na sednici održanoj 02.08.2017. godine, doneli su odluku o stupanju u štrajk. Obustava rada zakazana je za 15. avgust i trajaće, kako je najavio Štrajkački odbor, do ispunjenja svih zahteva.

Štrajkački odbor formulisao je tri zahteva sa kojim će izaći pred poslodavca, generalnog direktora Carnex d.o.o. industrije mesa Vrbas i predsednika MK Grupe, u čijem sastavu "Carnex" posluje. Prvi zahtev je povećanje zarada za 11,3 odsto, drugi zahtev je pokretanje pregovora za sklapanje novog kolektivnog ugovora kod poslodavca, a treći da se zaposlenima koji nisu iskoristili godišnje odmore i slobodne dane iz 2015. i 2016. godine, omogući da ih iskoriste. 

Kako je navedeno u dopisu koji je upućen na adrese Miodraga Kostića, predsednika MK Grupe, Tijane Anđelić, direktorke "Carnexa", Mileta Radivojevića, direktora Agencije za mirno rešavanje radnih sporova i Milana Glušca, predsednika opštine Vrbas, Štrajkački odbor poziva poslodavca da odmah krenu u pregovore za sporazumno rešavanje štrajkačkih zahteva, kao i za utvrđivanje minimuma procesa rada, koji je u trenutku donešenja odluke o štrajku bio nepoznat.


 

 

ARHIVA VESTI

2017. V3.0