- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 

Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata opštine Vrbas i Udruženje građana "Atena" osnivaju Društvo za prevenciju i borbu protiv raka
30. mar. 2017. godine.

Udruženje građana "Atena" i Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata opštine Vrbas održale su tribinu "Rak dojke-prevencija i lečenje". Prof. dr M. Prvulović, predsednik Saveza društava Vojvodine za borbu protiv raka i Prof. dr M. Breberina su prisutne upoznali sa ne baš sjajnom statistikom broja obolelih i prognozama povećanja broja obolelih od svih vrsta tumora. Ohrabrujuće je da se preventivnim i ranim pregledima bolest otkriva u ranoj fazi i uspešno se leči. Jedan od zaključaka je da vera i pozitivan stav prema ozdravljenju znače mnogo.

Ovo je još jedan korak ka osnivanju zajedničkog Društva za prevenciju i borbu protiv raka ove dve organizacije, i odličan primer saradnje sindikata, Sekcije žena i nevladinog sektora. A cilj društva su aktivnosti na smanjenju broja obolelih, odnosno prevenciji, da pruži pomoć obolelima jer podrška za obolele je veoma lekovita. I neće se društvo baviti samo sa bolestima već i mnogo lepšim stvarima, trudiće se da se članovi smeju, druže, putuju...


Ne prijavljuju rad na crno zbog straha od otkaza
28. mar. 2017. godine. Izvor: Dnevnik

Podrška građana suzbijanju sive ekonomije najveća je u poslednje tri godine i dostigla je rekordna 94 procenta, dok ih 60 odsto smatra da je država odlučna da se izbori s tim problemom, pokazalo je novo NALED-ovo istraživanje stavova građana o sivoj ekonomiji.

Da je obim sive zone smanjen u poslednjoj godini smatra gotovo polovina ispitanika i vrlo dobro prepoznaju da su Poreska uprava i druge inspekcije odgovorne za suzbijanje sive ekonomije, ali problem ostaje nepoverenje u sistem otkrivanja i sankcionisanja rada mimo propisa. Čak dve trećine građana ocenjuje da država poslovanje u sivom ne kažnjava adekvatno. OPŠIRNIJE


SASTANAK PREDSEDNIŠTVA DKMT
27. mar. 2017. godine.

U subotu, 25. marta, u Novom Sadu, održan je radni sastanak Predsedništva sindikata Euroregije Dunav - Kriš - Moriš - Tisa, kome su prisustvovali predsednici sindikata CNSLR Fratia iz Rumunije, MSZOSZ Južne regije iz Mađarske i SSS Vojvodine, na čelu sa predsednikom Goranom Milićem, koji trenutno obavlja i funkciju predsedavajućeg Sindikata Euroregije DKMT.
Tema razgovora je bila analiza i evaluacija saradnje u prošloj godini i planiranje aktivnosti za naredni period. Razgovaralo se o daljem funkcionisanju i radu, zajedničkim projektima i načinu njihovog finansiranja. Ocenjeno je da treba nastaviti sindikalnu saradnju Euroregije i pored toga što postoje problemi u finansiranju zajedničkih aktivnosti zbog sve manje finansijske podrške fondacije Friedrich Ebert Stiftung.
Dogovoreno je da se naredna konferencija sindikata DKMT održi u Srbiji (Vojvodini) u junu mesecu, a tema će biti "Digitalizacija i njen uticaj na radna mesta". Obzirom da je uticaj digitalizacije na postojeće poslove i strukturu radnih mesta sve značajniji, biće to prilika da instruktori iz Nemačke prenesu svoja iskustva u ovoj oblasti i upozore na posledice digitalizacije po zaposlene.
Ova konferencija će pružiti priliku i da se svečano obeleži dvadesetogodišnjica postojanja Sindikata Euroregije DKMT. Zahvaljujući izuzetno uspešnoj saradnji u proteklim godinama, organizovan je veći broj zajedničkih regionalnih sindikalnih manifestacija: konferencija, seminara, edukacija, razmena iskustava, kulturno-umetničkih i sportskih susreta, akcija i uzajamnih poseta predstavnika sindikata preduzeća, opštinskih veća i županija iz Mađarske i Rumunije. Bilo je to pozitivno iskustvo za sve učesnike, članove sindikata, da se kroz međunarodnu saradnju edukuju i informišu o aktuelnim socijalno ekonomskim dešavanjima, kao i da se afirmišu društveni, ekonomski i socijalni interesi u regionu. Rezultat toga su pospešivanje sindikalne saradnje na nivou preduzeća i grana, kao jačanj i razvoj lokalne i regionalne sindikalne saradnje.


ČLANOVIMA VEĆA SSSV PREDSTAVLjEN JE AKCIONI PLAN ZAPOŠLjAVANjA VLADE AP VOJVODINE
22. mar. 2017. godine.

Na 10. sednici Veća SSSV, održanoj 22. marta o.g. članovi Veća SSSV su usvojili Orijentacioni plan rada Predsedništva i Veća SSSV za 2017 godinu. Nakon razmatranja Izveštaja o finansijskom poslovanju za 2017. godinu, sa Izveštajem Nadzorog odbora SSSV, članovi Veća su jednoglasno doneli Odluku o usvajanju godišnjeg finansijskog izveštaja za 2017. godinu i Odluku o pokriću gubitka, uz ocenu da je nepoštovanje Statuta SSSS i SSSV i finasijska nedisciplina prilikom raspodele i uplate sindikalne članarine osnovni uzrok finansijskih problema u poslovanju SSSV.
Donošenjem ovakve Odluke Veće SSSV je prihvatilo predlog koji je utvrdilo Predsedništvo SSSV na svojoj sednici održanoj neposredno pre sednice Veća SSSV
Članovi Veća su informisani o aktivnostima SSSV između 7. i 10. sednice Veća SSSV. Informacije o „Sindikalnoj knjizi“ i Nacrtu Zakona o agencijskom zapošljavanju dao je Zoran Mihajlović, sekretar Veća SSSS.
Dan Saveza samostalnih sindikata Srbije – 27. April ove godine biće obeležen svečaanom sednicom i dodelom priznanja u Beogradu. Uz jedinstvenu podršku članova Veća SSSV, podržan je predlog Veća SSS za opštine Senta, Ada i Kanjiža da među ovogodišnjim dobitnicima ovog značajnog priznanja SSSS bude i dugogodišnji sindikalni pregalac, Miroslav Belančić iz Ade.
Članovi Veća SSSV su informisani da će 1.Maj - Međunarodni praznik rada biti obeležen centralnom manifestacijom u Beogradu, a o detaljima će biti naknadno obavešteni.
U drugom delu sednici Veća SSSV prisustvovao je Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za privredu i turizam. Članovima Veća SSSV predstavio je Pokrajinski akcioni plan zapošljavanja u AP Vojvodini za 2017. godinu, koji predstavlja osnovni instrument sprovođenja aktivne politike zapošljavanja na teritoriji AP Vojvodine u 2017. godini. Ovim dokumentom definisani su ciljevi i prioriteti politike zapošljavanja i utvrđeni programi i mere koji će se realizovati, čime bi se omogućilo održivo povećanje zaposlenosti na teritoriji AP Vojvodine.

Obraćajući se članovima Veća SSSV Ivan Đoković je istakao da su prioriteti aktivne politike zapošljavanja za 2017. godinu prvenstveno usmereni na ulaganje u ljudske resurse, podsticanje socijalne inkluzije na tržištu rada i otvaranje novih radnih mesta. U tom smislu, prioriteti politike zapošljavanja na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine za 2017. godinu su: 1. podrška otvaranju novih radnih mesta i smanjenje stope nezaposlenih u AP Vojvodini; 2. veće ulaganje u ljudske resurse poboljšanjem obrazovanja i obuka, kao i maksimalno korišćenje Edukativnog centra, sa ciljem usklađivanja ponude i potražnje na tržištu rada; 3. promovisanje socijalne inkluzije i jednakih mogućnosti na tržištu rada.
Bila je ovo prilika da Ivan Đoković, kroz otvoreni dijalog, odgovori i na brojna pitanja članova Veća SSS Vojvodine vezana za proceduralne probleme u apliciranju za razvojna sredstva za zapošljavanje, probleme u funkcionisanju lokalnih socijalno ekonomskih saveta u AP Vojvodini, stav oko inicijative za zaključivanje Posebnog kolektivnog ugovora za AP Vojvodinu, rad filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, primenu Zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru i dr.


KONFERENCIJA „TRIPARTIZAM U SENCI DRŽAVE“
20. mar. 2017. godine. Beograd

Članovi Kolegijuma Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta učestvovali su u radu Konferencije „Tripartizam u senci države“, koju su 20. marta 2017. godine u Beogradu organizovali Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“, uz podršku Fondacije Fridrih Ebert. Na Konferenciji ce razgovaralo o stanju tripartitnog socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja u Republici Srbiji i o mogućim predlozima za unapređenje. O potencijalima i pravcima razvoja tripartizma na pokrajinskom nivou i nivou lokalnih samouprava u AP Vojvodini govorio je Goran Milić, predsedavajući PSES, predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.
Tanja Miščević, šef pregovaračkog tima Srbije za pregovore s Evropskom unijom, istakla je da je naš zadatak da napravimo akcioni plan kao pregled gde se Srbija nalazi u oblasti socijalne politike, u okviru koje je socijalni dijalog jedno od pitanja, kao i da pregovarački proces u vezi s poglavljem 19 treba koristiti kao instrument za unapređenje socijalnog dijaloga.
Svi socijalni partneri na nacionalnom nivou složili su se u oceni da tripartitni socijalni dijalog i posle 15 godina od osnivanja ne može da dobije prelaznu ocenu, iako su svi svesni njegovog značaja. Stanje kolektivnog pregovaranja na granskom nivou u realnom sektoru je katastrofalno loše.
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović istakao je da je Zakon o radu senka koju je država nadvila nad sindikate i ocenio je da je socijalni dijalog za sindikalce "slatki otrov", jer imaju utisak da su blizu dogovora, a rezultata zapravo nema, te da imamo situaciju da se kolektivni dogovor potpiše, a onda ih poslodavačka organizacija poništi.

Predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković naglasio je da je socijalni dijalog ključni element kulture tolerancije i šireg participativnog razumevanja demokratije, a da u Srbiji ne zaslužuje ni prelaznu dvojku.
Prenoseći dvadesetogodišnje iskustvo tripartizma u Sloveniji, članici EU, predsednik Saveza slobodnih sindikata Slovenije Dušan Semolič istakao je da je socijalni dijalog proces koji ima uspone i padove i naglasio da je najveći neprijatelj socijalnog dijaloga neoliberalna politika nekih evropskih institucija, kao i uticaj krupnog kapitala. Socijalni dijalog je za sindikate veoma značajan instrument za ostvarivanje prava radnika i penzionera, jer bi bez njega ta prava bila znatno manja i položaj nepovoljniji. Tripartitni socijalni dijalog odvija se u okviru Socijalno-ekonomskog veća, a trenutno je aktuelna tema reforma zdravstvenog sistema.

Goran Milić, predsedavajući PSES, preneo je iskustva tripartizma u Vojvodini od osnivanja Saveta 2003. godine, kao i planirane pravce delovanja u ovom mandatnom periodu. Istakao je da se tripartitni socijalni dijalog u Vojvodini kontinuirano odvija, da se usaglašavanjem socijalnih partnera dolazi do zajedničkih stavova i predloga koji se upućuju nadležnim organima, ali da su domet i efekti socijalnog dijaloga ograničeni nadležnostima Pokrajine. Pošto se na ovom nivou ne donose sistemski propisi, mere i ključne odluke koje utiču na položaj poslodavaca i zaposlenih, objektivno nema ni razloga za konfrontacije između socijalnih partnera, članica Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta. Stanje tripartizma na nivou lokalnih samouprava je izuzetno loše u AP Vojvodini, jer s punim kapacitetima funkcionišu samo tri socijalno-ekonomska saveta – u Novom Sadu, Staroj Pazovi i Rumi. Zato će jedna od ključnih aktivnosti PSES u narednom periodu biti pružanje pomoći u osnivanju i reaktiviranju socijalno-ekonomskih saveta, ako ne u svim, onda bar u većini vojvođanskih gradova i opština. Goran Milić je ponovo inicirao održavanje zajedničke sednice Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije i Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta, na kojoj bi bili razmotreni predlozi socijalnih partnera za unapređenje privrednog ambijenta, poboljšanje položaja zaposlenih i poslodavaca i stvaranje uslova za povećanje zaposlenosti.


Radnici na bolovanju ne mogu dobiti otkaz
22. mar. 2017. godine. Izvor: Dnevnik

Savez samostalnih sindikata Srbije pripremio je amandman na Zakon o radu i uputio ga predsedniku Vlade Srbije, ministru za rad, predsednici Skupštine Srbije i predstavnicima poslaničkih grupa. U tom amandmanu Sindikat predlaže da se u izmenjeni Zakon o radu unese odredba po kojoj zaposlenom koji je ugovorom zasnovao radni odnos na određeno vreme on ne može prestatiti dok je privremeno sprečen za rad, što znači da mu se radni odnos na određeno vreme produžava do isteka bolovanja.

Taj amandman Sindikata na Zakon o radu, po dopisu koji je stigao iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, biće prihvaćen i naći će se u novom zakonu o radu koji se priprema, kako je navedeno, za kraj 2018. godine.

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ocenjuju da je sindikalni amandman prihvatljiv, kao i da je inspirisan humanim razlozima u cilju obezbeđenja materijalne i socijalne zaštite zaposlenih za vreme bolovanja, odnosno privremene sprečenosti za rad, što je ujedno i cilj Vlade Srbije. Zbog toga će Vlada predložiti Skupštini da do kraja 2018. godine donese novi zakon o radu, kojim će sveobuhvatno biti uređeni radni odnosi i u potpunosti biti primenjene pravne tekovine Evropske unije u oblasti rada i drugi međunarodni standardi.


Stres i sprečavanje maligniteta – Povezivanje Udruženja „Atena“ i članica Sekcije žena Samostalnog sindikata Vrbas
16. mar. 2017. godine.

Udruženje „Atena“ iz Vrbasa, koje za cilj delovanja ima osnaživanje žena i rodnu ravnopravnost, u saradnji sa Sekcijom žena Saveza samostalnih sindikata opštine Vrbas, organizovalo je u petak, 10. marta 2017. godine u prostorijama OŠ „Bratstvo jedinstvo“, predavanje na temu:„Stres i šta sa njim“.
Na inicijativu Gordane Milović, predsednice Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine skupu se pridružila i Sekcija žena SSS Vrbas, sa idejom da se organizuje društvo za prevenciju i borbu protiv raka. Cilj je pružanje podrške ženama obolelim od malignih bolesti, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno od strane Udruženja Atena“. Jedan od razloga skupa je i osnivanje Sekcije za prevenciju i borbu protiv maligniteta.
U okviru radionice obrađena je tema „Stres i šta sa njim“, „jer je on u direktnoj vezi sa ovim problemom“, saopštila je Tamara Miljanić, predsednica „Atene“. Psihološkinja i psihoterapeutkinja Tatjana Mali Ergelašev, govoreći o stresu, istakla je da njega najčešće uzrokuju obaveze, rasporedi, tempo života i balansiranje između više uloga koje igramo na dnevnom nivou. Svaki događaj od nas zahteva da uložimo energiju i da se prilagodimo, a stres je najčešći kada ostanemo bez te energije i nismo u stanju da odgovorimo događajima. Sve to i izaziva i mnoge poremećaje u organizmu, što vodi ka bolestima.
Gordana Milović, predsednica Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine istakla je da će u sklopu Udruženja „Atena“ ubuduće funkcionisati nova Sekcija koja će okupljati žene obolele od raka i one koje su spremne da ih podrže i pomognu im. Cilj Sekcije biće da inicira i zahteva preventivne preglede za žene u opštini Vrbas, prikuplja materijalnu pomoć za obolele, ali i da ženama pruža psihološku podršku kroz druženja, angažovanje psihoterapeuta i zdravstvenih radnika ostalih struka. Razlog osnivanja je povećan broj malignih oboljenja, pa će Sekcija raditi na prevenciji, prvenstveno kroz organizovanje preventivnih pregleda i edukacije. Na ovaj, izuzetno kvalitetan način povezan je rad udruženja građana i Sekcije žena SSS Vrbas.


SSSS: Ekonomski rast da prati porast standarda zaposlenih
15. mar. 2017. godine. Izvor: SSSS

Uspesima koje je Vlada Srbije postigla, posebno merama fiskalne konsolidacije stvorene su realne osnove za značajnije povećanje zarada u Srbiji, a ekonomski napredak treba da prati i porast standarda zaposlenih, saopšteno je iz Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS).
Mere fiskalne konsolidacije, koje se posebno ogledaju u smanjenju budžetskog deficita, smanjenju stope nezaposlenosti povećanju stope zaposlenosti omogućavaju da se kontinuirano radi na pobolkšanju materijalnog i socijalnog položaja svih zaposlenih u Srbiji, stoji u saopštenju.
Sindikalci, međutim, smatraju da ekonomski napredak zemlje treba da prati i porast standarda zaposlenih jer je to, kako kažu, ne samo način da se stane na put siromaštvu već i sredstvo da se pokrene privredni rast. OPŠIRNIJE


Poslodavci ne mare za bezbednost radnika
15. mar. 2017. godine. Izvor: Dnevnik

Inspektori rada su prilikom kontrole 14 preduzeća koja se bave proizvodnjom i prodajom građevinskog materijala zatekli na poslu 41 radnika, od kojih četvoro nije imalo ugovor o radu, radilisu bez prijave, na crno.

Načelnica Inspekcije rada za Južnobački okrug Ljiljana Stojšić rekla je da je Odeljenje Inspekcije rada u Novom Sadu krajem prošle sedmice i početkom ove radne nedelje sprovelo opsežnu kontrolu u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu u firmama iz te delatnosti, te da su inspektori takav nadzor sprovedeli istovremeno na području Srbije.

– Kod radnih odnosa uočeno je devet nedostataka ili nepravilnosti – kazala je Ljiljana Stojšić. – U pet slučaja poslodavac nije doneo odluku o rasporedu radnog vremena i korišćenja godišnjeg odmora, dok četiri radnika nisu bila prijavljena. Kontrolisane i obustave i obračuni isplata zarada. Inspekcija rada je, istakla je Ljiljana Stojšić, protiv poslodavaca pokrenula zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, a zaprećena novčana kazna po tom osnovu se kreće od 800.000 do dva miliona dinara za pravna lica, odnosno od 300.000 do pola miliona dinara za preduzetnike. OPŠIRNIJE


Ko ne uzme kajaće se, ko uzme - još više!
13. mar. 2017. godine. Izvor: Dnevnik

Mada je tokom cele prošle godine isticano da produženja roka za povezivanja staža posle Nove godine neće biti i da će jednom zauvek biti stavljena tačka na popunjavanje “rupa” u stažu,ipak je i ove godine u državnoj kasi obezbeđen novac za radnike firmi u restrukturinju kojima gazde godinama nisu uplaćivali penzijski staž. Razlog za produžetak roka i u ovoj godini leži u činjenici da se od 13.000 radnika, koliko se procenjuje da ih ima u firmama koje su bile u restruktuiranju i za koje se zna da nisu izmirile obaveze prema penzijskom fondu, do kraja prošle godine prijavilo manje od 1.000.
Ukoliko je brojka od 13.000 radnika koji imaju “rupu” u stažu tačna onda je čudno da se tako mali broj njih prijavio da im država popuni staž kako bi došli do penzije. Sindikati, pak, tvrde da to uopšte ne treba da čudi, jer iza državne ponude za povezivanje staža ma koliko ona zvučila kao ponuda koja se ne sme odbiti, stoji ogroman strah radnika da će mnogo više izgubiti nego što će dobiti. Naime, da bi radnici ostvarili pravo na povezivanje staža uslov je bio i ostao da odustanu od sudskih procesa protiv svojih preduzeća koja se odnose na neisplaćene plate. Kako je mnogo radnika već presavilo tabak i tužilo preduzeće u restruktuiranju zbog toga što mesecima pa i godinama nisu dobijali platu prema njihovoj računici novac koji za to treba da dobiju mnogo je veći od onoga koji će država za povezivanje njihovog staža platiti. Jer, država staž povezuje na najnižu mesečnu osnovicu odnosno minimalac, što će se i te kako odraziti u izračunavanju visine penzije. OPŠIRNIJE


Obespravljene radnike na lizing gazda lako šutne
13. mar. 2017. godine. Izvor: Dnevnik

Procenjuje se da između 50.000 i 70.000 radnika u Srbiji trenutno radi preko neke od agencija za privremeno zapošljavanje radnika, a njihov položaj nije zakonski uređen. Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi koje nemaju poseban zakon kojim se uređuje privremeno zapošljavanje radnika preko agencija.
U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalnu i boračku politiku objašnjavaju da je pripremljena radna verzija zakona o radu preko agencija za privremeno zapošljavanje i da će se uskoro naći na javnoj raspravi. Osim toga, treba da se pribave mišljenja resornih ministarstava, Socijalno-ekonomskog saveta, Evropske komisije, pa kada se sve to obavi, do kraja godine bi pred Vladom Srbije trebalo da se nađe predlog zakona koji će ona uputiti poslanicima Skupštine Srbije.
Koliko tačno danas radnika u Srbiji dobija posao preko agencija koje ih iznajmljuju kompanijama uz proviziju niko ne zna, ali se svi slažu u tome da ih ima mnogo i da su trenutno u svakom pogledu obespravljeni, počev od toga da nemaju pravo na bolovanje, godišnji odmor, topli obrok, regres, markicu za prevoz, plaćen prekovremeni rad, mogućnost da podignu kredit... O kakvom je zapravo načinu rada srpskih radnika reč najbolje je ocenila psiholog rada Vera Kondić, koja ih poredi s „vešalicom za odela”. OPŠIRNIJE




Dve trećine gazda ne bi prijavilo nelegalne firme
8. mar. 2017. godine. Izvor: Dnevnik

Više od dve trećine privrednika u Srbiji, pokazalo je istraživanje NALED-a koje je sproveo „Ipsos strateyik marketing”, ocenjuje da je obim sive ekonomije poslednju godinu smanjen, ali isto toliko njih ne bi prijavilo nelojalnu konkurenciju iako su se izjasnili da svaka treća firma u njihovom sektoru posluje u sivoj zoni.

Najviše firmi u sivoj ekonomiji radi u građevinarstvu, trgovini, advokaturi i ugostiteljstvu, smatra 250 domaćih poslodavaca koji su učestovali u anketi, a nelojalna konkurencija im smeta najviše zbog toga što obara cene na tržištu, onemogućava ulaganja u tehnološki razvoj i zato što znatno utiče na smanjenje prometa. OPŠIRNIJE


Nizak start onemogućava veću prosečnu zaradu
7. mar. 2017. godine. Izvor: Dnevnik

Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju Džejms Ruf, koji će naredne nedelje prvi put učestovati na „srpskom Davosu” na Kopaoniku, ocenio je da su prihodi stanovništva u Srbiji „bolno niski po zapadnoevropskim standardima”, a da bi se to promenilo, potrebno je da ekonomski rast bude znatno brži od tri procenta.

Jedina mogućnost da prihodi stanovništva u Srbiji rastu na održiv način je da se privatni sektor ojača i proširi, a da se javni sektor smanji. Dobra vest je da Vladin program ima za cilj ostvarenje upravo tih ciljeva – istakao je Ruf, dodajući da je potrebna trajna politička i makroekonomska stabilnost kojima će se „prirodno protiviti interesne grupe koje profitiraju od održavanja postojećeg stanja”. OPŠIRNIJE


Zrenjanin postao "grad stečaja i gladi"
Gostujući u emisiji "Vojvodinom" Radio-televizije Vojvodine, Vladimir Gvozdenović, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, izjavio je da mnogi gradovi širom bivše Jugoslavije mogu da se pridruže Zrenjaninu kada su u pitanju stečaji i stanje u privredi.


VEĆE SINDIKALNO DELOVANJE ŽENA KLJUČNO ZA POBOLJŠANJE POLOŽAJA ŽENA, U DRUŠTVU I U OBLASTI RADA I ZAPOŠLJAVANJA
1. mar. 2017. godine.

U Beogradu je,  od 22.-24.02.2017., održana radionica - prvi skup u okviru projekta „Na putu ka EU“ posvećen ulozi i položaju žena u sindikatu „Osnaživanje žena regionalnog sindikalnog saveta Solidarnost“. Učesnice su bile žene iz sindikalnih centrala Slovenije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije i Srbije. Svoj doprinos radu ovog skupa dala je i Montserat Mir Roka, konfederalna sekretarka Evropske konfederacije sindikata i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Teme koje su bile na dnevnom redu su vezane za oblasti:

Žene i sindikat - pregled postojećih nacionalnih struktura žena u regionalnoj sindikalnoj mreži „Solidarnost“ i organizovanje žena unutar te mreže; sveobuhvatni položaj žena u sindikatu i društvu;

Socijalni dijalog i rodna ravnopravnost

 Zlostavljanje na radnom mestu bazirano na rodu kao i Peticija Sekcije žena SSSS za uvođenje Međunarodnog dana sećanja na ubijene žene žrtve porodičnog nasilja -18.maj.

Prioriteti EKS-a i pregled aktivnosti  uoči obeležavanja Međunarodnog dana žena - 8.marta i inicijijativa za osnivanje Odbora žena RSS „Solidarnost“. 

Jedan od prioritetnih ciljeva radionice bio je pronalaženje načina boljeg povezivanja sindikalnih aktivistkinja i boljeg koordinisanja budućih zajedničkih akcija te je uz brojna iskustva izneta na radionici proistekla i inicijativa za osnivanje Odbora žena RSS „Solidarnost“.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je istakla da je sindikalno delovanje žena najbolji i najefikasniji put za poboljšanje položaja žena u društvu, u oblasti rada i zapošljavanja. Posebno je istakla da je najviše prijavljenih slučajeva diskriminacije upravo u ovim oblastima.

Konfederalna sekretarka Evropske konfederacije sindikata, Montserat Mir Roka, upozorila je da vlade nekih evropskih zemlja svakodnevno umanjuju značaj ljudskih prava i socijalne pravde. Predstavila je Akcioni plan EKS za naredni period gde su prioriteti povećanje zaposlenosti, jednaka zastupljenost oba pola i izjednačavanje zarada, kao i neophodnost kreiranja politika koje će na najbolji mogući način rešiti nadolazeći problem - sve veći broj starijih i stabilan penzioni sistem.

Potpredsednik SSS, Dušan Vuković, poručio je da se moramo osloboditi straha i stati u zaštitu ugroženih prava, jer bez socijalnog dijaloga nema ni socijalne pravde.

Koordinatorka Emilija Grujić je naglasila da su žene, pored mladih,  i dalje najranjivija grupa na tržištu rada te da je potrebno osnažiti sindikalne aktivistkinje u jačanju njihove uloge u sinidikatima i društvu.


 

ARHIVA VESTI

2015. V3.0