- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 

Iz državne službe mora da ode 5.000 zaposlenih
24. feb. 2017. godine. Izvor: Dnevnik

Po planu, tokom 2017. godine iz državne službe treba da ode oko 5.000 zaposlenih, a većina njih će s radnog mesta otići direktno u penziju. Kako kaže ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, dalja racionalizacija državne službe značiće da neke opštine zaista imaju manji broj zaposlenih jer su imale viška, ali s druge strane, neke će imati nova zapošljavanja da bi popunile radna mesta za kojima postoji potreba, a koja prethodnih godina nisu bila popunjena. Koliko će tačno novih radnika biti zaposleno u državnoj upravi u ovoj godini trebalo bi da se zna krajem narednog meseca, za kada je najavljeno usvajanje odluke o maksimalnom broju zaposlenih u državnoj upravi.

Inače, u protekle četiri godine iz javnog sektora otišlo je 38.000 zaposlenih, a tokom poslednje dve službu je napustilo oko 24.000 ljudi.

– Dogovor s MMF-om je da u ovoj godini ode 5.000 zaposlenih i reč je uglavnom o prirodnom odlivu – kazala je ministarka Brnabić. – Dalje smanjenje javnog sektora bi moglo ozbiljno uticati na kvalitet usluga. Već sada na 100 stanovnika u Srbiji radi šest do 6,5 službenika i daleko smo od evropskog proseka. U zemljama EU na 100 radnika angažovano ih je osam do 8,5.

Ona je objasnila da već sada u nekim opštinama radi manje od dozvoljenog broja zaposlenih, kao i da ima onih lokalnih samouprava koje u prethodnim godinama nisu smanjile viškove zaposlenih. OPŠIRNIJE


OKRUGLI STO POVODOM MEĐUNARODNOG DANA SOCIJALNE PRAVDE
21. februar 2017.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i potpredsednik SSS Srbije, Goran Milić, učestvovao je juče, u Beogradu, na okruglom stolu pod nazivom „Ima li socijalne pravde u Srbiji?”, organizovanom povodom Međunarodnog dana socijalne pravde.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 20. februar za Međunarodni dan socijalne pravde, na zasedanju održanom 2007. godine. Ovaj dan je u svetu posvećen borbi protiv siromaštva i nezaposlenosti, odnosno promovisanju prinicipa dostojanstvenog rada, solidarnosti, jednakosti, ravnopravnosti i naporima za stvaranje jednakih šansi za sve.

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" svake godine, različitim manifestacijama, obeležavaju ovaj dan, ukazujući na socijalnu nejednakost, brojne probleme iz oblasti rada, veliku nezaposlenost, niske zarade i siromaštvo. Predstavnici Samostalnog sindikata su, na okruglom stolu, istakli da je naša država, u praksi, daleko od socijalne pravde, i da živimo u društvu u kome su izrazito naglašene socijalne i ekonomske razlike. Samim tim, sindikati ukazuju na neophodnost poboljšanja dijaloga između socijalnih partnera kako bi se direktnim pregovorima pronašla zajednička rešenja i uspostavili mehanizmi za redukovanje društvenih nejednakosti, siromaštva i diskriminacije. Međunarodno iskustvo je pokazalo da bez saradnje socijalnih partnera neće biti moguće dosezanje društva koje se temelji na vrednostima koje čine – solidarnost, pravednost, sloboda i jednakost.

I dok su u svetu organizovane brojne manifestacije kojima je promovisana ravnopravnost i pravo na jednake mogućnosti, u našoj zemlji, koja je među najsiromašnijim zemljama Evrope, malo je onih koji su obeležili ovaj dan.
U vremenu kada se zbog ličnih interesa preispituju osnovne ljudske i društvene vrednosti, svi mi, kao građani, moramo biti svesni da imamo odgovornost i moć da menjamo stvari i jasno postavimo svoje zahteve za pravednijim društvom. Zato pozivamo sve članove Sindikata da nam se pridruže u promociji i borbi za jednaka prava i mogućnosti za sve.


"Svi problemi ovog sveta čini mi se da su moji".
2. feb. 2017. godine.

Sekcija žena SSSS za grad Zrenjanin, na čelu sa predsednicom Jadrankom Svirčev , sredinom novembra meseca prošle godine započela je akciju postavljanja anketnih kutija u nekoliko institucija Grada Zrenjanina, kao i u opštinama Sečanj i Zitište. Akcija je imala za cilj prikupljanje listića na kojima bi žene iznele svoje probleme sa kojima se suočavaju. Cilj je bio da se dopre do što šire grupe žena, mladih, starijih, zaposlenih ili ne, iz sela ili grada. Nakon četrdesetak dana listići iz kutija sabrani su u prostorijama Sindikata kako bi se čuli glasovi naših sugrađanki. Svesni kakav je položaj žena u patrijarhalnom društvu, društvu tranzicije i velikih socijalnih, ekonomskih kao i vrednosnih promena, želeli smo da osluškujući glasove naših sugrađanki uobličimo dalje delovanje Sekcije žena, čiji je prvenstveni cilj rad na poboljšanju opšteg položaja žena, istakla je Jadranka Svirčev predsednica sekcije. OPŠIRNIJE


 

ARHIVA VESTI

2015. V3.0