- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 

 

Radio Televizija Vojvodine 26. 1. 2016.
"Razglednica", gost: gospodin Tomislav Stajić sekretar SSSV


Stroga kontrola broja zaposlenih u javnom sektoru, funkcionerima sistem plata
23. jan. 2016. godine. Izvor: Dnevnik

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je pokrenulo postupak kontrole sprovođenja Odluke o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru i upozorilo da je ostalo još desetak dana da se ona sprovede. Ministarstvo je upozorilo korisnike javnih sredstava da će se strogo kontrolisati sprovođenje Odluke, navedeno je u saopštenju. Ministarstvo će, "budući da je ostalo još desetak dana do isteka roka za sprovođenje te odluke", tokom kontrole proveravati trenutno stanje u svakom subjektu, kako bi se utvrdilo na koji način i u kojoj meri se poštuje odluka i ustanovilo da nema zloupotreba.
Po utvrđenom stanju o sprovedenoj odluci, Ministarstvo će predati detaljan Izveštaj Vladi Srbije koji će sadržati starosnu strukturu svih koji su dobili otpremnine, broj penzionisanih lica, broj zaposlenih koji su se odlučili na sporazumni raskid radnog odnosa, kao i poslove koji su ti zaposleni obavljali.
Odluka o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru je usvojena 2. decembra 2015. na sastanku Upravnog inspektorata tog ministarstva i Inspektorata za rad Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja, koji je održan 19. januara. OPŠIRNIJE


Radna knjižica ne važi, ali je važna za penziju
23. jan. 2016. godine. Izvor: Dnevnik

Mada je zvanično od početka godine papirnata radna knjižica otišla u penziju, oni koji je imaju, treba da je čuvaju jer će u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje i dalje tražiti od osiguranika da, uz zahtev za penzionisanje, dostave i radnu knjižicu kao dodatni kontrolni dokument. Naime, radne knjižice izdate do kraja prošle godine ostaju i dalje javne isprave, a podaci upisani u njih mogu služiti kao dokaz za ostvarivanje prava iz radnog odnosa iako više ne postoji pravni osnov da se od 1. januara ove godine izdaju njihovi duplikati, niti da se u njih unose bilo kakvi podaci.
Dakle, radne knjižice izdate pre Nove godine treba čuvati jer će svakom ko odluči da se penzioniše taj javni dokument trebati. U isto vreme, poslodavci prilikom zapošljavanja novih radnika posle Nove godine nemaju pravo da traže radne knjižice jer se sada predaja obrasca M-4 – koji je dokaz o plaćenim penzijskim doprinosima – vodi elektronski. Drugim rečima, podaci o radnom stažu i uplaćenim doprinosima od sada će se čuvati u elektronskom registru. OPŠIRNIJE


Članovi Sindikata zaposelenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine šokirani su i zgrošeni zbog svirepog ubistva svoje koleginice, medicinske sestre, Ljubinke Popović, u prostorijama Medicine rada Doma zdravlja Šabac.

Izražavamo saučešće porodici i kolegama tragično stradale medicinske sestre i gnušanje nad svirepim činom. Tražimo da ovo bude poslednja žrtva na radnom mestu u zdravstvu.

Danas u 13 časova počinje komemoracija tragično stradaloj medicinskoj sestri. Zaposleni u u Domu zdravlja Šabac odlučili su da u 13 časova 5 minuta čute. Ta tišina treba da bude poslednja opomena da se zaštite zdravstveni radnici za vreme obavljanja svog humanog i nezamenljivog posla.

Pozivamo naše članove i sve zaposlene u zdravstvu Vojvodine da danas u 13 časova organizuju 5 minuta tišine u svim zdravstvenim ustanovama Vojvodine.

Tražimo da se nasilje nad zdravstvenim radnicima i svim zaposlenima u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite sistemski reši.

PREDSEDNICA
POKRAJINSKOG ODBORA

dr Dunja Civrić


 

ARHIVA VESTI

2017. V3.0