- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 

ODRŽAN SEMINAR U OKVIRU PROJEKTA „ZAJEDNO SMO JAČI“
29-30. juna 2015. godine

U organizaciji Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, a u okviru zajedničkog projekta SSSV i Sindikata LO regije Zapadna Švedska, održan je dvodnevni seminar za predstavnice sekcija žena sa teritorije Vojvodine. Cilj održavanja seminara je bio da članice sindikata, odnosno novoizabrane članice Sekcije žena, saznaju više o iskustvima i radu Sindikata LO, posebno na polju poboljšanja i zaštite položaja žena na radnom mestu i u društvu.
Učesnici seminara su imali priliku da se upoznaju sa osnovnim zadacima i ciljevima Sindikata LO, politikom rodne ravnopravnosti, aktivnostima koje se vode na nivou preduzeća, opštinskom, regionalnom i državnom nivou. Posebno su predočeni instrumenti za poboljšanje položaja žena, odnosno zakonodavstvo Švedske, kolektivni ugovori i socijalni dijalog. Kolege iz Švedske istakle su značaj aktivnog učešća žena u kreiranju društvenog okruženja, i s tim u vezi, kako zauzeti značajno mesto u društvu i uticati na odlučivanje.
Predstavljene su metode priručnika „The Power Handbook“, koji govori o tome kako možemo uzeti mesto u društvu i o metodama dominacije, a poseban akcenat je bio na prepoznavanju tehnika koje se koriste kako bi se žena učinila nevidljivom i nebitnom za odlučivanje te načinima na koji se treba boriti protiv istih. Takođe se razgovaralo o posebnim aktivnostima na obrazovanju i motivaciji žena da aktivno učestvuju u donošenju odluka.

U radu seminara učešće je uzeo i sekretar Veća SSSV Tomislav Stajić. Seminaru je prisustvovalo četrdesetak učesnica – predstavnica sekcija žena pokrajinskih sindikata, odnosno Saveza samostalnih sindikata opštine, više opština, grada. Učesnici seminara su sa velikom pažnjom pratili sva izlaganja, definisali probleme sa kojima se susreću žene članice SSSS, postavljali pitanja iz oblasti o kojima se razgovaralo kao i o svim drugim pitanjima vezano za rad na poboljšanju položaja žena i jačanju kapaciteta sindikata u sprovođenju rodne ravnopravnosti. Seminar je ocenjen kao veoma uspešan od strane samih učesnica, pre svega zbog sticanja novih znanja ali i razmene iskustava i planiranja daljih aktivnosti Sekcije žena.
U okviru seminara je održana i Konstitutivna sednica Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, na kojoj su usvojena: Pravila o radu Sekcije žena SSSV, Izveštaj o radu za 2010. -2015. godinu i Program aktivnosti za naredni petogodišnji period, a imenovano je i osmočlano Predsedništvo Sekcije žena SSSV.


Udovički: Na spisku za otkaz ili penziju 9.000 činovnika
24. jun 2015. / Izvor: Dnevnik

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je da bi prva otpuštanja u državnoj upravi trebalo da krenu već od septembra, i istakla da bi do kraja godine trebalo da bude otpušteno 9.000 zaposlenih koji su višak u državnoj upravi. Ona je na obeležavanju deset godina časopisa „Kvartalni monitor” izjavila da se broj zaposlenih u državnoj upravi konstantno smanjuje zahvaljujući prirodnom odlivu te da će, da ako se decembar prošle godine uporedi s decembrom ove, razlika u broju zaposlenih u državnoj upravi biti 20.000 ljudi manje. Kori Udovički je rekla da je zakon o načinu određivanja... Opširnije


Produžen rok za privatizaciju medija
23. jun 2015. / Izvor: B92

O novom roku za privatizaciju medija u Temi dana u Vestima B92 govorili su državni sekretar Saša Mirković i generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović. Oni su govorili o tome kome ovo odlaganje odgovara, a kome ne pogoduje. Zašto ceo proces nije završen u prvobitno namenjeno vreme, ko je zakasnio i ko sada mora bolje da se spremi - odgovori u Temi dana, na kraju vesti, posle reklama. Opširnije

 


Javni poziv za privatizaciju „Dnevnika” AD do kraja meseca
23. jun 2015. / Izvor: Dnevnik

Javni poziv za privatizaciju „Dnevnika“ AD, kao i nekih drugih medija koji ispoštuju zakonsku proceduru u roku koji ističe danas (19.jun), biće raspisan do kraja ovog meseca, čime će biti ispravljena nepravda koja je toj medijskoj kući načinjena. Naime, kako za naš list objašnjava generalni direktor „Dnevnik Vojvodina presa” Dušan Vlaović, „Dnevnik” AD je još u februaru dostavio kompletnu dokumentaciju, uključujući i validnu procenu kapitala, i nije bilo nijednog jedinog valjanog razloga da se već 15. marta ne raspiše javni poziv za njegovu privatizaciju.

– To tim pre što je bilo evidentno da ima i nekoliko zainteresovanih kupaca za „Dnevnik” AD – kazao je Vlaović koji je prisustvovao skupu „Privatizacija medija” u Medija-centru.– Nažalost, do toga nije došlo jer, da jeste, sada bismo već imali potpuno privatizovan „Dnevnik” AD, normalno bi izlazio „Poljoprivrednik”, revija „Dobro jutro”, ne bi bilo ugroženo izlaženje „Nevena” i „Malog nevena”. Opširnije


"Hipol" ojadili gazda, privatizacija i Agencija
9. jun 2015. / Izvor: Dnevnik

Veoma loša privatizacija iz predhodnog perioda, kada je slovenačka "Orka" i njen vlasnik Groga Čenčič, preuzela "Hipol", najveće privredno društvo u oyačkoj opštini, ostavila je gotovo tragične posledice.
Uprkos činjenici da je "Hipol", nakon raskida ugovora o privatizaciji, uspeo da "stane na noge", da dobrim poslovanjem prevaziđe veoma loše poteze i posledice privatizacije, strepi nad svojom daljom sudbinom.
"Hipol" se našao na spisku od 43 preduzeća koja su bila u restrukturiranju, a od početka ovog meseca ostali su bez zaštite države i u daljem razvoju događaja, zavisiće isključivo od volje poverilaca. Stečaj je "nad glavom" "Hipola", po rečima radnika, isključivo zbog Agencije za privatizaciju, koja je dozvolila predhodnom vlasniku Čenčiču, da podigne nepovoljan kredit od 11 miliona evra, a da u "Hipol", koji treba da ga vrati, nije uloženo ni centa. Opširnije


Počela prinudna naplata i blokada računa firmi
8. jun 2015. / Izvor: Dnevnik

Bez državne zaštite od prinudne naplate potraživanja 1. juna ostala su 43 preduzeća. Protekla sedmica za njih je bila dramatična. Mnogima su računi već blokirani jer su počele naplate.
Pojedini su se snašli tako što posluju preko nekih tuđih računa, uglavnom kompanija poslovnih partnera. Drugi su uspeli da se poravnaju s poveriocima, a treći kreću u stečaj ili se spremaju za unapred pripremljen plan reorganizacije. Od 43 kompanije koje više ne uživaju zaštitu, iz Vojvodine je njih 10 To su "Hipol" iz Oyaka, "Mala Bosna" iz istoimneog mesta, "Vršački vinogradi" ,"Boreli" iz Sombora, "Vojvodinaput-Bačkaput" a. d. "Dnevnik" Opširnije


Radnik rizikuje da uz zaradu dobije i otkaz
7. jun 2015. / Izvor: Dnevnik

Prema podacima sindikata oko 600.000 radnika iz privatnog sektora u Srbiji platu prima sa zakašnjenjem od mesec, dva ili više, dok čak 50.000 zaposlenih uopšte i ne prima platu. / No, uprkos propisima koji mogu da spreče neredovnu isplatu zarade još nijedan poslodavac nije platio kaznu zato što je radnike ostavio bez plate.Istraživanje Unije poslodavaca Srbije pokazalo je da samo 40 odsto domaćih poslodavaca na vreme isplaćuje zaradu, pa su nade radnika da će im izmenjeni Zakon o radu, koji je stupio na snagu pre skoro... Opširnije


U Srbiji 80.000 radnika pretvoreno u najamnike
5. jun 2015. / Izvor: Dnevnik

Da li će se u Srbiji menjati radno zakonodavstvo za sada se ne može pouzdano reći, a još manje se može reći da li će eventualne promene ići na ruku radnicima. Iako je ministar za rad i zapošljavanje Aleksandar Vulin rekao da se Zakon o radu neće menjati, formirana je radna grupa koja se bavi analizom, efektima i usklađenošću tog dokumenta s evropskim propisima. On je, takođe, rekao i da je u planu je donošenje nekoliko zakona, među kojima i zakona o agencijama za privremeno zapošljavanje radnika. Vulin je izdvojio kao svoj neupeh što nije uspeo snažnije da utiče na socijalne partnere da se u Zakon o radu unese i deo koji se odnosi na agencije za privremeno zapošljavanje, ukazujući da je odgovornost njegova i da će to biti ispravljeno ove godine.

Dakle, moglo bi se reći da su neke promene u radnom zakonodavstvu moguće, bar u delu koji se tiče položaja radnika koji se zapošljavaju preko agencija, ali, ipak, valja sačekati. Dok se to ne desi, treba reći da je potpuno jasno da je ovakav način zapošljavanja u Srbiji, koji se popularno zove rad na lizing, sve češći i da zatvaranje očiju jednostavno nije dobro. I Vulin je izjavio da oko 60.000 radnika u Srbiji radni odnos zasniva na taj način, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sinidikata Ranka Savić smatra da ih je oko 80.000, da gotovo da nema firme ili kompanije koja ne angažuje radnike na ovaj način - javna preduzeća, državne ustanove, velike i male kompanije, privatne firme.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić za naš list kaže da je nemoguće utvrditi tačan broj onih koji do posla dolaze preko agencija za zapošljavanje, jer jedni dobijaju, a drugi gube posao, ali da je sigurno da ih je više desetina hiljada i svakako više od 50.000. Po njegovim rečima, bolje je da se pravno reguliše i njihov status nego zatvarati oči i praviti se da ih nema, a da je nedostatak zakonske regulative za radnike koji se zapošljavaju preko agencija, nažalost, tragikomična. Opširnije


 

ARHIVA VESTI

2015. V3.0