- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 

Radnici i direktor na birou rada, ali uz otpremninu
29. okt 2015. godine / Izvor: Dnevnik

Dok se većina firmi koje niko ni nakon dva pa čak i tri javna poziva nije kupio plaši stečaja koji im nakon neuspešne privatizacije sledi, Industrija stakla Pančevo sama je podnela inicijativu da ide u stečaj.
Naime, nakon 85 godina postojanja i posle 12 godina neuspešne privatizacije, u trenutku kada će već 1. novembra uslediti blokada računa Industrije stakla Pančevo, organi tog preduzeća i zaposleni, kojih je 350, odlučili su da podnesu inicijativu za uvođenje stečaja da bi svi zaposleni do kraja godine dobili novac za otpremnine, ali i povezan staž. Time bi svi, radnici i direktor, završili na birou rada. Tako će Industrija stakla Pančevo, u trenutku kada se umesto drugog poziva za privatizaciju i priče o investiranju Kineza u obnovu proizvodnje, silom prilika, da ne bi došla u situaciju blokiranog računa, na osnovu lične inicijative otići u stečaj. Opširnije


Tri scenarija za opstanak "Hipola"
29. okt 2015. godine / Izvor: Dnevnik

Privatizacija hemijske industrije "Hipol" u restrukturiranju, po utvrđenom programu Vlade Srbije, nije dala rezultat i zbog te činjenice na sednici Skupštine deoničara, zakazanoj za 31. oktobar, / trebalo bi da se donese odluka o stečaju tog uglednog oyačkog privrednog društva.Proizvodnja teče bez problema, ali dugovi iz perioda prve privatizacije, koja je pre nekoliko godina raskinuta, opterećuju poslovanje i kao mera da se sačuva fabrika, slediće stečajni postupak. Jedan od predloga na sednici Skupštine... Opširnije


Sledi podela akcija zaposlenima ili stečaj "Dnevnika" AD
29. okt 2015. godine / Izvor: Dnevnik

Ni treći pokušaj prodaje "Dnevnika" AD iz Novog Sada nije uspeo. Agencija za privatizaciju proglasila je neuspešnim pokušaj prodaje jer nije bilo zainteresovanih kupaca.
Inače, "Dnevnik" AD je jedina medijska kuća u dosadašnjem procesu privatizacije za koji je javni poziv za prodaju objavljen treći put. Početna cena u trećem pokušaju bila je 2,74 miliona evra i predstavljala je trećinu one koja je tražena u prvom krugu – 7,4 miliona evra.
Nakon neuspešnog i trećeg pokušaja prodaje "Dnevnika" AD, po rečima generalnog direktora Svetozara Karanovića, na potezu je Agencija za privatizaciju. Opširnije


Sprečiti plenidbu imovine neprodatih firmi
22. okt 2015. godine

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović zatražio je, u pismu koje je uputio ministru privrede Željku Sertiću, da se iznađu mogućnosti za dalju radnu angažovanost preduzeća u restrukturiranju i onemoguće poverioci da im plene imovinu.Ministar Sertić poziva se da hitno organizuje sastanak na kojem bi zajedno sa sindikatima analizirao predstojeću alarmatnu situaciju u preduzećima u restrukturiranju za koja do sada nisu objavljeni javni pozivi za prodaju, ili za koja jesu a nije se pojavio kupac.

Sindikalci podsećaju na to da se radi o preduzećima kojima je 31. oktobar ove godine poslednji zakonski rok do kada se poverioci ne mogu pojaviti za naplatu svojih potraživanja, uz napomenu da nakon tog roka postoji realna mogućnost da ona zbog plenidbe imovine odu u stečaj, a zaposleni ostanu bez posla. Sindikat tvrdi da će radnici ostatiti bez posla „kao kolateralna šteta nesinhronizovanih aktivnosti”. Opširnije


ODRŽANA ZAJEDNIČKA SEDNICA POS-a i GOS-a SIND. ZAPOSLENIH U GRAĐEVINARSTVU I IGM
9. okt 2015. godine

Zajednička sednica Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i IGM Vojvodine i Gradskog odbora Sindikata građevinara i IGM Novog Sada i opština održana je u petak 09. oktobra 2015. godine u Novom Sadu. Pored članova Pokrajinskog i Gradskog odbora, sednici su prisustvovali i Saša Torlaković – novi predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije, Dragana Platiša – sekretar ROS-a radnika građevinarstva i IGM Srbije, Tomislav Stajić – sekretar Veća SSS Vojvodine, Vladimir Gvozdenović – predsednik SSS grada Novog Sada i opština i Novak Vasić – predsednik Grupacije industrijskih sindikata Novog Sada.
Članovi odbora su se međusobno informisali o aktivnostima u svojim organizacijama, odnosno preduzećima. Konstatacija da se teško vreme za građevinare nastavlja, potkrepljena je činjenicom da uglavnom još funkcioniše industrija građevinskog materijala dok građevinarstva gotovo da nema. Ocenjeno je da su male plate, rad na crno i loša bezbednost na gradilištima najveći problem u građevinarstvu Srbije.
Sekretar ROS-a radnika građevinarstva i IGM Srbije, Dragana Platiša, upoznala je članove sa usaglašenom verzijom Posebnog kolektivnog ugovora za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala Srbije, koji će se potpisati sa Unijom poslodavaca Srbije u delatnostima građevinarstva i IGM.


Gazde ne haju ni za plate ni za obračunske listiće
9. okt 2015. / Izvor: Dnevnik

Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS „Nezavisnost” zatražili su od Ministarstva rada i Inspektorata za rad da hitno reše problem neisplaćenih plata i nedostavljanja zaposlenima obračuna zarada i naknada zarada, takozvanog platnog listića, ukazujući na to da se time krši Zakon o radu. Naime, ukazali su da je postalo masovna pojava da poslodavci koji ne isplaćuju zarade – ne daju ni platne listiće, tako da zaposleni imaju još veći problem da ostvare svoje na papiru garantovano pravo i sudski naplate potraživanja proistekla iz radnog odnosa.

Predsednik Saveza samostalnih Sindikata Srbije Ljubisav Orbović je na sednici Socijalno-ekonomskog saveta ukazao na to da su poslodavci prvu godinu od početka primene Zakona o radu poštovali obavezu da, čak i kada ne isplaćuju plate, daju radnicima obračunski listić, ali da su poslednjih meseci počeli to da izbegavaju . Orbović je upozorio i na to da su sudovi sada spori i da ne žure da odmah rešavaju radničke zahteve, čak ni kada oni imaju kompletnu dokumentaciju na osnovu koje se odmah može naplatiti, s obzirom da je platni list izvršna isprava, zaostala plata. Opširnije


ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE POVODOM SVETSKOG DANA DOSTOJANSTVENOG RADA
7. okt 2015. godine

Povodom obeležavanja Svetskog dana dostojanstvenog rada – 7. oktobra, danas je u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Vojvodine održana konferencija za medije. Na konferenciji su učestvovali predstavnici Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i UGS „Nezavisnost“, i to: Goran Milić - predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, Vladimir Gvozdenović - predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština, Eržebet Tot Batori - predsednica Pokrajinskog odbora UGS „Nezavisnost“ i Derenj Slavko i Radislav Šakić - predstavnici granskih odbora obrazovanja i zdravstva UGS „Nezavisnost“.

Učesnici konferencije su ukazali na težak položaj radnika, na visok stepen kršenja prava u oblasti rada, uticaj izmena propisa iz oblasti radnog zakonodavstva, ogroman broj nezaposlenih, sve češćih otpuštanja zaposlenih, zarade koje ne pokrivaju osnovne životne potrebe iz potrošačke korpe, veliki broj radnika koji na platu čekaju mesecima i godinama, loši uslovi rada, nepoštovanje radnog vremena i marginalizacija socijalnog dijaloga .

Međunarodna organizacija rada ustanovila je Svetski dan za dostojanstven rad – 07. oktobar, koji podrazumeva produktivno radno mesto na kome se štite prava radnika, na kome se može zaraditi pristojna zarada i gde postoji odgovarajuća socijalna zaštita.
Po odluci Međunarodne organizacije rada, tema ovogodišnjeg obeležavanja Dana dostojanstvenog rada je „STOP KORPORACIJSKOM BOGAĆENJU“.
Predsednik Milić je najavio zajedničke aktivnosti dve repreznetativne centrale - SSS Srbije i UGS „Nezavisnost“ povodom Svetskog dana dostojanstvenog rada, a koje će se odvijati u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Kragujevcu. Stoga se očekuje da će ovogodišnja kampanja povodom dana dostojanstvenog rada, koja će biti usmerena na zaustavljanje pohlepe kapitala, poprimiti široke razmere i imati vidljive rezultate.


SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

7. OKTOBAR - SVETSKI DAN DOSTOJANSTVENOG RADA
7. okt 2015. godine

Dostojanstven rad podrazumeva radno mesto na kome se štite prava radnika, zarađuje pristojna zarada i gde postoji odgovarajuća socijalna zaštita. Dostojanstveni rad podrazumeva rad bez pritiska, ugnjetavanja, diskriminacije, mobinga, zapošljavanje bez korupcije i partijske pripadnosti. Samo ovakav rad stvara mogućnosti za socijalni napredak i razvoj.

Dostojanstven rad je preduslov za dostojanstven život! Međutim, svakodnevnica nam donosi drugo.....

Sva dosadašnja sindikalna istraživanja vezana za dostojan rad imaju za cilj humanizaciju radnog odnosa, kao osnovne pretpostavke iole dostojanstvenog života u trenutnim ekonomskim i socijalnim uslovima u Srbiji.

OPŠIRNIJE

 

ARHIVA VESTI

2017. V3.0