- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 


UPRAVA OBAVILA IZBORE
22. decembar 2014.

Izborna skupština Sindikata uprave Vojvodine održana je 22. decembra 2014. godine u Novom Sadu. Za predsednika Sindikata uprave Vojvodine izabrana je Milena Čipak, koja je i u prethodnom mandatu obavljala tu funkciju.

Na Izbornoj skupštini usvojen je Statut Sindikata uprave Vojvodine, izveštaj o proteklom radu unazad pet godina i program rada za naredni mandatni period 2015 – 2020. godine.

Članovi Pokrajinskog odbora su izabrali nove članove Republičkog odbora Sindikata uprave Srbije, člana Statutarnog odbora SSS Vojvodine, članove Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, kao i delegate za 21. Konferenciju SSSV. Za predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine predložen je Goran Milić.


STVORENI SVI NORMATIVNI PREDUSLOVI ZA SPROVODJENE IZBORNIH AKTIVNOSTI U SSSV
19. decembar 2014.

Na 19. proširenoj sednici Veća SSSV, održanoj 16. decembra 2014. godine u Novom Sadu, usvojena je Odluka o sprovodjenju i dinamici izbornih aktivnostima u samostalnim sindikatima u APV i Savezu samostalnih sindikata Vojvodine, kojom su bliže uredjene aktivnosti i rokovi za sprovodjenje izbora u AP Vojvodini. Odlukom je utvrdjeno da se izborne aktivnosti u AP Vojvodini završavaju održavanjem Konferencije SSSV do 15. marta 2014. godine, s tim da je u raspravi ostavljena mogućnost i produžetka roka do kraja marta 2014.
Članovi Veća SSSV usvojili su i Odluku o broju i strukturi članova Veća, Nadzornog i Statutarnog odbora SSSV, kao i Odluku o broju i sastavu delegata 21. Konferencije SSSV. Usvajanjem ovih odluka u potpunosti su stvoreni normativni preduslovi za sprovodjenje izbornih aktivnosti u organima SSSV za naredni mandatni period, u skladu sa Odlukom Veća SSSS o održavanju izbora SSSS, od 4.juna 2014. godine.
U raspravi je konstatovano da su na području AP Vojvodine u toku izbori za članove organa i nosioce funkcija u sindikalnim organizacijama, kao i da se u samostalnim sindikatima i savezima samostalnih sindikata formiranih za gradove i opštine u Vojvodini vrše pripreme za sprovodjenje izbornih aktivnosti u utvrdjenim rokovima.

Članovi Veća SSSV su usvojili informaciju o aktivnostima SSSV izmedju 17. I 19. sednice Veća SSSV, kao i informaciju o aktivnostima u SSSS vezanim za izmene Statuta SSSS. Jedinstven stav svih prisutnih je da je ponudjeni tekst nacrta Statuta SSSS neprihvatljiv i ishitren, kao i da se izradi Statuta SSSS mora prići mnogo organizovanije i ozbiljnije - obzirom od Statuta SSSS u mnogome zavisi dalje bitisanje Saveza samostalnih sindikata Srbije.
Neposredno pre održavanja sednice Veća SSSV, a u funkciji njene pripreme, održana je i sednica Predsedništva SSSV na kojoj su usvojeni predlozi izbornih odluka i poslati Veću SSSV na razmatranje i usvajanje.


GRAĐEVINCI RAZMATRALI I USVOJILI IZBORNE ODLUKE
18. decembar 2014.

Na sednici Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala Vojvodine, koja je održana u sredu, 17. decembra 2014. godine, u maloj sali Radničkog doma "Svetozar Marković" u Novom Sadu, članovi POS-a usvojili su izborne odluke i razgovarali o toku i načinu sprovođenja izbornih aktivnosti u sindikalnim organizacijama iz oblasti građevine.

U toku je sprovođenje izbornih aktivnosti u građevinskim preduzećima sa teritorije Vojvodine. U sindikalnim organizacijama održavaju se predizborni i izborni sastanci, na kojima članovi Sindikata građevine biraju članove organa i nosice funkcija u sindikalnim organizacijama i predlažu kandidate za članove organa i nosioce funkcija u Pokrajinskom i Republičkom odboru i Savezu samostalnih sindikata Vojvodine i Srbije.

Odluka o formiranju odbora Sindikata za gradove, opštine i više opština za mandatni period 2015. - 2020 godine, Odluka o broju, strukturi i načinu izbora članova POS-a Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i IGM Vojvodine za mandatni period 2015.-2020. godine, Odluka o broju, strukturi i načinu izbora članova Statutarnog i Nadzornog odbora, Odluka o broju, strukturi i načinu izbora članova ROS-a iz Vojvodine, kao i Odluka o broju, strukturi i načinu izbora članova Izborne skupštine, bile su na dnevnom redu sednice Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i IGM Vojvodine.


PROMOTIVNI SPOT VLADE SRBIJE VREĐA DOSTOJANSTVO RADNIKA I GRAĐANA

Na američkom kanalu CNN odnedavno se emituje reklamni spot Vlade Srbije za privlačenje stranog kapitala u kom se, između ostalog, Srbija karakteriše kao zemlja kvalifikovane i jeftine radne snage. Smatramo da je to uvreda za kvalifikovane radnike koji, dovedeni u situaciju da nemaju alternativu, prinuđeni su da prihvate poslove za bedne zarade kako bi obezbedili egzistenciju.
Problem siromaštva postaje sve vidljiviji u Srbiji i smatramo da je sramno i uvredljivo za sve građane ove zemlje da se to promoviše kao konkurentna prednost i jedan od aduta Srbije. Radnici Srbije nisu, i ne žele da budu, jeftina radna snaga jer su sposobni, vredni, pametni i vrede isto kao i svi drugi građani Evrope.

Visoka nezaposlenost, male zarade, nesigurni poslovi, obespravljeni i diskriminisani radnici samo su deo naše realnosti što ne znači da se građani Srbije mire sa ovom činjenicom i da ne zahtevaju bolje i humanije uslove rada i zaradu od koje mogu dostojanstveno da žive.

Nije sramota biti siromašan ali je sramota to što naša Vlada ističe to kao prednost i ruši dostojanstvo radnika, umesto da pojača aktivnosti na stvaranju boljih uslova za investiranje, suzbijanje korupcije, poštovanje zakona, jačanje domaće privrede, povećanju životnog standarda i prava zaposlenih, kao i na poboljšanju socijalnog dijaloga.
Strani investitori se ne žale na "skupe" srpske radnike već na neuređenu i nestabilnu državu, u kojoj se ne poštuju zakoni i lojalna konkurencija. Promocija jeftine radne snage dovešće do još većeg odliva mladih kvalifikovanih kadrova što, dugoročno posmatrano, predstavlja veliki problem po budućnost ove zemlje.

Mi možemo i zaslužujemo bolje! Iz tog razloga ne želimo da ćutimo i dižemo svoj glas za bolje i humanije uslove rada i veće zarade kako bi mladi videli budućnost u svojoj, a ne tuđoj, zemlji!

PREDSEDNIK SSSV
Goran Milić


Srpski radnik je i bez TV spota jeftina radna snaga
8. decembar 2014. / Izvor: Dnevnik

Odnedavno se na američkom Si-En-Enu emituje TV spot Vlade Srbije za privlačenje kapitala. Savez samostalnog sindikata, najbrojniji srpski sindikat, protestovao je zbog, kako tvrde, "sramne reklame", jer se njom investitorima poručuje da je prednost Srbije kvalifikovana i jeftina radna snaga. Čelnik SSSS Ljubisav Orbović ističe da je za srpski narod, radnike i omladinu, izuzetno uvredljivo isticati jeftin rad:

– Naši ljudi vrede mnogo više od onoga kako su predstavljeni, a s druge strane, ako pogledamo šire, videćemo da je u Africi najjeftinija radna snaga. Tamo se radi za dolar ili evro, ali im investicije nisu došle, pa kako drugačije oceniti ovu sramnu promociju Vlade, koja je ne samo uvredljiva, već kao što se iz afričkog primera vidi, i vrlo pogrešna.

Ovakva reklama, smatra Orbović, potvrđuje ono na čega su sindikalci ukazivali prilikom izmena Zakona o radu i drugih reformskih zakona ,čiji je jedini cilj bio, dodaje, "proizvodnja siromaštva" Opširnije


ORGANIZOVANJE I ŠIRENJE MREŽE SEKCIJE MLADIH U SINDIKATU
8. decembar 2014.

Sekcija mladih Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, u okviru zajedničkog projekta sa sindikatom LO Zapadna Švedska, a uz finansijsku podršku podršku Olof Palme Centra, organizovala je seminar pod nazivom "Organizovanje i širenje mreže sekcije mladih u sindikatu". Seminar je bio održan 3. i 4. decembra 2014. godine, u hotelu "Park" u Novom Sadu.

Na seminaru je učestvovalo oko 25 mladih članova sindikata sa teritorije Vojvodine a teme seminara su bile: položaj i uloga mladih članova u Sindikatu, povećanje broja članova i širenje mraže sekcija mladih po granskom i teritorijalnom principu, jačanje organizacione strukture Sekcije mladih SSSV. Cilj održavanja seminara je da se podstaknu članovi Sekcije mladih SSSV da aktivno i efektivno učestvuju kako u sinikalnom radu, tako i u svim sferama javnog života, kako bi se efikasnije ostvarili specifični interesi mladih i obezbedio bolji položaj mladih u društvu.

Učesnici seminara su saznali o iskustvima i radu Sekcije mladih LO iz Švedske, posebno o organizovanju, funkcionisanju i ulozi u telima odlučivanja Sindiakta. Takođe, učesnici su imali priliku da iznesu svoje stavove, predloge i ideje kako da se što veći broj mladih uključi u sindikalni rad i da predlažu nove akcije, koje će biti osnova pri planiranju aktivnosti Sekcije mladih SSSV za 2015. godinu.

Kroz zanimljive radionice, mladi su dali svoje viđenje kako ojačati organizacionu strukturu i širiti mrežu sekcije mladih ističući snagu, šanse i potencijalne mogućnosti, a ujedno biti svestan prepreka i nedostataka na kojima treba poraditi i poboljšati. Ostale radionice su osmišljene sa ciljem podsticanja timskog rada i međusobne solidarnosti grupe što doprinosi kvalitetnijem izvršenju zadatka. Uspeh tima zavisi od uspeha svakog njegovog člana. Zato su učesnici koji su međusobno sarađivali, uvažavali i prihvatali drugačija mišljenja, bili jače motivisani i postigli veći uspeh od onih koji su radili samostalno.


Zatvorena i poslednja "Novitetova" prodavnica
6. decembar 2014. / Izvor: Dnevnik

"Novitet" je zatvorio i poslednju prodavnicu koja je radila, u blizini upravne zgrade preduzeća na Futoškom putu. Direktor Srđan Lazarević izjavio je da je to učinjeno zbog malog prometa i što je nekoliko radnica iz prodavnice steklo uslov za odlazak u penziju pa će radnja biti ponuđena zakupcima.

"Novitet" je, podsećamo, imao više prodavnica u najužem centru grada, koje su pozatvarne i izdate u zakup čim je "Novitet" početkom 2004. godine kupilo zemunsko preduzeće "Zekstra" u posedu biznismena Dragana Đurića. Celokupna imovina nekadašnjeg lidera u tekstilnoj industriji sada je pod hipotekom, a tu se ubrajaju prodavnice, kojih je pre prodaje bilo četrdesetak, upravna zgrada i pogon na Futoškom putu, dok je pogon u Sonti prodat, a u Kisaču prazan. Opširnije



 

ARHIVA VESTI

2015. V3.0