- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 


Početna > Sekcije > Mladih > Aktivnosti

JOŠ JEDAN SINDIKALNI ČAS

Članovi Sekcije mladih SSSV, Jelena Vujačić, Oršolja Bača, Stefan Lopušina i Nemanja Karapandžić, juče su pred učenicima završnih razreda Gimnazije i ekonomske škole "Dositej Obradović" u Bačkoj Topoli održali čas posvećen sindikatu. 
Naši aktivisti su mlade maturante, na zabavan i duhovit način, uveli u svet radničkog pokreta i sindikalizma i podstakli ih da razmišljaju o temama koje nisu često u sferi interesovanja prosečnog osamnaestogodišnjaka. Tokom predavanja, srednjoškolci su imali priliku da saznaju kad je i zašto nastao radnički pokret, zbog čega postoji sindikat, koja su osnovna prava radnika, kako su organizovani mladi u sindikatu i još mnogo zanimljivim informacija koje će im koristiti kad zvanično uđu u svet rada.
Na kraju druženja, učenicima su podeljeni blokčići sa školskim kalendarom, brošure u kojima su navedena osnovna radnička prava i drugi promotivni materijal, ali čini se da je najvažnija reklama za naš sindikat pozitivan utisak koji su ovi mladi ljudi poneli sa sobom.

 

 

 

 

 


ZNANjE OTVARA SVA VRATA
2-3. nov. 2017. godine, Novi Sad

Sekcija mladih Saveza samostalnih sindikata Vojvodine je 2. i 3. novembra u Novom Sadu, u saradnji sa Sindikatom LO Zapadna Švedska i uz podršku Međunarodnog centra „Olof Palme“, održala seminar posvećen veštini javnog nastupa pod nazivom „Ovako više ne ide“.
Skoro 40 članova Sekcije mladih SSSV bilo je u prilici da kroz odlično osmišljenu obuku predavača Boška Petrova nauči i unapredi svoj javni nastup i tako se osposobi za kvalitetno predstavljanje sindikata u javnosti i efikasno širenje sindikalnih ideja.
U drugom delu seminara, najvredniji mladi sindikalci predstavili su sindikalne aktivnosti koje su osmislili i realizovali tokom 2017. godine. 
Sekcija mladih za grad Novi Sad i opštine je tokom maja i juna, za skoro 40 mladih članova sindikata iz svih grana i delatnosti, organizovala predavanja o radnom zakonodavstvu i javnom nastupu. 
Mladi sindikalci iz Sente i Kikinde ispričali su kako su organizovali „Sportski dan na Tisi“, tokom kojeg se preko 40 mladih sindikalaca sa tog područja oprobalo u pikadu, odbojci na pesku i drugim zanimljivim aktivnostima, uz istovremeno aktivno promovisanje sindikata. 
Tokom mini tribine održane u oktobru u Sremskoj Mitrovici, mladi sindikalni aktivisti su razgovarali o istoriji nastanka radničkog pokreta i sindikata, a neki od njih su ispričali sa kojim su se izazovima sreli u procesu organizovanja sindikalne organizacije u svojoj firmi.
Više od 20 učenika završnih razreda Srednje stručne škole „4. jul“ u Vrbasu je u oktobru ostvarilo prvi susret sa sindikatom preko mladih sindikalaca iz Bečeja, Bačke Topole i Vrbasa. Naši mladi aktivisti su uspeli da za jedan školski čas, na zanimljiv i duhovit način, zainteresuju buduće radnike za radnička prava i sindikalno organizovanje, čime se ostvaruju pretpostavke za obnavljanje i opstanak sindikalnog pokreta kod nas.

 


СИНДИКАЛНИ ЧАС

Чланови Секције младих СССВ, Јелена Вујачић, Оршоља Бача, Стефан Лопушина и Немања Карапанџић,  јуче су пред ученицима завршних разреда Средње стручне школе „4. јул“ у Врбасу одржали час посвећен синдикату.
      Наши млади активисти су будуће пекаре, браваре, индустријске фармацеуте, прехрамбене техничаре, машинске техничаре, на забаван и духовит начин, увели у свет радничког покрета и синдикализма.
      Током предавања, средњошколци су имали прилику да сазнају кад је и зашто настао раднички покрет, због чега постоји синдикат, која су основна права радника, како су организовани млади у синдикату и још много занимљивим информација које ће им користити кад званично уђу у свет рада.
      Секција младих СССВ планира да настави са ширењем синдикалних идеја међу нашим младим суграђанима, а следећи синдикални час биће одржан у Бачкој Тополи.


Sportski dan Sekcije mladih na obali Tise

U organizaciji članova Sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata Vojvodine iz Sente i Kininde, na senćanskoj Gradskoj plaži održan je Sportski dan. 
Mladi su učestvovali u takmičenjima u više sportskih disciplina, poput odbojke na pesku, pikada, nadvlačenja konopca i šaha, družili su se i ujedno promovisali sindikat. 
Mladi aktivisti su na plaži imali svoj štand sa kog su delili promotivne materijale i sadržaje, koji je posetio i Viktor Nemeš, svetski prvak u rvanju. 
Celodnevna aktivnost koju su, tokom aprilskog seminara u Novom Sadu, osmislili mladi sindikalci iz Kikinde i Sente, ostvarena je u okviru saradnje koju ima Savez samostalnih sindikata Vojvodine sa LO sindikatom Zapadne Švedske. 
Slični obrazovni i zabavni programi, sa ciljem popularizacije radničkog organizovanja mladih, realizovaće se u još nekoliko vojvođanskih mesta.


ORGANIZOVANJE I ŠIRENJE MREŽE SEKCIJE MLADIH U SINDIKATU
8. decembar 2014.

Sekcija mladih Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, u okviru zajedničkog projekta sa sindikatom LO Zapadna Švedska, a uz finansijsku podršku podršku Olof Palme Centra, organizovala je seminar pod nazivom "Organizovanje i širenje mreže sekcije mladih u sindikatu". Seminar je bio održan 3. i 4. decembra 2014. godine, u hotelu "Park" u Novom Sadu.

Na seminaru je učestvovalo oko 25 mladih članova sindikata sa teritorije Vojvodine a teme seminara su bile: položaj i uloga mladih članova u Sindikatu, povećanje broja članova i širenje mraže sekcija mladih po granskom i teritorijalnom principu, jačanje organizacione strukture Sekcije mladih SSSV. Cilj održavanja seminara je da se podstaknu članovi Sekcije mladih SSSV da aktivno i efektivno učestvuju kako u sinikalnom radu, tako i u svim sferama javnog života, kako bi se efikasnije ostvarili specifični interesi mladih i obezbedio bolji položaj mladih u društvu.

Učesnici seminara su saznali o iskustvima i radu Sekcije mladih LO iz Švedske, posebno o organizovanju, funkcionisanju i ulozi u telima odlučivanja Sindiakta. Takođe, učesnici su imali priliku da iznesu svoje stavove, predloge i ideje kako da se što veći broj mladih uključi u sindikalni rad i da predlažu nove akcije, koje će biti osnova pri planiranju aktivnosti Sekcije mladih SSSV za 2015. godinu.

Kroz zanimljive radionice, mladi su dali svoje viđenje kako ojačati organizacionu strukturu i širiti mrežu sekcije mladih ističući snagu, šanse i potencijalne mogućnosti, a ujedno biti svestan prepreka i nedostataka na kojima treba poraditi i poboljšati. Ostale radionice su osmišljene sa ciljem podsticanja timskog rada i međusobne solidarnosti grupe što doprinosi kvalitetnijem izvršenju zadatka. Uspeh tima zavisi od uspeha svakog njegovog člana. Zato su učesnici koji su međusobno sarađivali, uvažavali i prihvatali drugačija mišljenja, bili jače motivisani i postigli veći uspeh od onih koji su radili samostalno.


24. maj 2014.
SEVER SE PODMLAĐUJE


Oko četrdeset mladih članova sindikata zaposlenih u preduzeću ''Siemens'' i ''Kontinental'' iz Subotice imalo je priliku da u subotu, 24. maja 2014.godine, u prostorijama Otvorenog univerziteta u Subotici, prisustvuje jednodnevnom predavanju o pravcima izmena radnog zakonodavstva u Srbiji i položaju mladih u sindikatu.
Učesnike predavanja je tokom prvog dela programa, koji je ukupno trajao oko tri sata, Stručni saradnik za pravne poslove u SSSV Željka Jorgić Đokić upoznala sa osnovnim pravima iz radnog odnosa koja garantuju važeći propisi, informisala ih o mogućim izmenama Zakona o radu koje se očekuju u skorijoj budućnosti, kao i o aktivnostima sindikata u vezi sa tim.
Predsednik Sekcije mladih SSSS Bojana Bijelović Bosanac je u nastavku programa govorila o organizaciji sindikata i mestu mladih u okviru te organizacije, kao i o proteklim i planiranim aktivnostima čiji su nosioci mladi članovi Saveza samostalnih sindikata Srbije.
Na kraju predavanja govorio je Sekretar SSSO Subotica Ištvan Huđi, koji je učesnicima predstavio prednosti sindikalnog organizovanja i članstva u sindikatu i pozvao ih da se u većoj meri uključe u sindikalne aktivnosti.
Predavanje je, na inicijativu predsednika Sindikalne organizacije kompanije ''Siemens'' Peđe Pavića, organizovao Savez samostalnih sindikata za opštinu Subotica, uz podršku Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata Srbije.


26. april 2014.
  MLADI SINDIKALCI U OSVAJANjU FRUŠKE GORESekcija mladih Saveza samostalnih sindikata Vojvodine učestvovala je na 37. Fruškogorskom maratonu, koji se u subotu, 26. aprila, održao na Fruškoj gori.
Oko 20 članova Sekcije, okupljenih iz cele Vojvodine i obučenih u jednake svetloplave majicesaobeležjima SSSV, krenulo je oko 9,00 časova sa Popovice, gde je bio start maratona, apotom jesvako izabrao onu stazu koja mu prema fizičkoj spremnosti i interesovanju najviše odgovara.

Tako je najviše predstavnika Sekcije mladih bilo na Istočnom pripravničkom maratonu, koji je dugačak oko 17km, ali je bilo i onih članova koji su prepešačili staze duže od 30km.

Bila je to još jedna prilika da se u vetrovitom, ali prijatnom prolećnom danu, na obroncima Fruške gore, mladi sindikalci druže i na lep, nenametljiv način promovišu naš sindikat.


10-12. april 2014.
FORMIRAN ODBOR MLADIH I ODBOR ŽENA PRI INTERREGIONALNOJ SARADNjI DKMT


Veće Interregionalne saradnje sindikata Dunav-Kriš-Moriš-Tisa je u Novom Sadu, u okviru seminara organizovanog od strane Saveza samostalnih sindikata Vojvodine uz podršku Fondacije ''Fridrih Ebert Štiftung - Regionalni projekat za radne odnose i socijalni dijalog u Jugoistočnoj Evropi'', koji se održao od 10. do 12. aprila 2014. godine u hotelu 'Park', donelo odluku o izmenama i dopunama Statuta Interregionalnog saveta DKMT, kojom se pri toj interregionalnoj saradnji formiraju Odbor mladih i Odbor žena.
Najviši organ Interregionalne saradnje DKMT, koju čine predstavnici reprezentativnih sindikata iz zapadne Rumunije, južne Mađarske i Vojvodine, doneo je ovakvu odluku kako bi unapredio položaj mladih do 35 godina i žena u sindikalnim centralama u sva tri regiona, budući da upravo ove dve kategorije poslednjih godina beleže stalni pad u ukupnom članstvu sindikata.
U narednom periodu sekcije mladih i žena iz tri regiona će odrediti svoje predstavnike u odborima, nakon čega će početi njihov zvaničan rad.
Posle sednice Veća, tokom drugog dana seminara održan je 14. Kamp mladih Interregionalne saradnje DKMT kome su, pored mladih sindikalaca iz sva tri regiona, prisustvovali i članovi Veća Interregionalne saradnje. To je bila prilika da sindikalni juniori i seniori zajednički razmatraju pitanja od značaja za sindikat i radništvo uopšte, kao i da kroz zanimljive radionice pokažu kako kombinacija iskustva i mladalačke energije daje najbolje rezultate.
Nakon dva dana napornog ali plodonosnog rada, učesnici seminara su organizovano obišli Novi Sad i Petrovaradinsku tvrđavu.

7. mart 2014.                                ДА СЕ БОЉЕ РАЗУМЕМО

У организацији Савеза самосталних синдиката Војводине, која је остварена у сарадњи са колегама из синдиката ЛО Западна Шведска, у Бачкој Паланци је 5. и 6. марта одржан семинар о унутрашњем и спољашњем информисању.

Током два дана, колеге из Шведске, Сара Пенанен, Сандра Ренсфелд и Стефан Линдстром су учеснике семинара - чланове Секције жена СССВ, Секције младих СССВ и председнике синдикалних организација подучавали вештинама комуникације и информисања.

Учесници су могли да науче како се креира и организује догађај, како се комуницира са представницима средстава јавног информисања, како се сачињава саопштење и много других корисних ствари које ће допринети бољем представљању синдикалних активности и интереса у јавности.

Истовремено, синдикални активисти су добили прилику да размишљају и размене утиске о систему комуникације и информисања који постоји у нашем синдикату, али и да изнесу предлоге како би се он могао унапредити.

Активности у току семинара организоване су на бази интерактивног рада уз практичне радионица које су изнедриле неколико веома занимљивих и корисних идеја.

 


4. mart 2014.                               ISTI PROBLEMI OD TRIGLAVA DO ĐEVĐELIJE

Na sastanku Odbora mladih RSV ''Solidarnost'', koji se 27. i 28. februara uz podršku Fondacije Fridrih Ebert Štiftung - Regionalni projekat ''Radni odnosi i socijalni dijalog u jugoistočnoj Evropi'' održao u Tuheljskim Toplicama u Republici Hrvatskoj, mladi sindikalni aktivisti iz šest država bivše Jugoslavije su bili jedinstveni u zaključku da aktuelne izmene radnog i socijalnog zakonodavstva u regionu imaju za cilj drastično umanjenje prava radnika i otežavanje njihovog organizovanja, što će se najviše odraziti na položaj mladih. Predstavnici sekcija mladih iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore su, nakon detaljnog upoznavanja sa radnim i socijalnim zakonodavstvom u državama učesnicama, konstatovali da atipični, nesigurni oblici rada uzimaju sve više maha na prostoru bivše Jugoslavije, dok se tradicionalna prava i beneficije radnika polako gube ili sužavaju. Istovremeno, dolazi do pojačanog fragmentiranja tržišta rada i opadanja sindikalnog organizovanja.

Mladi sindikalci su bili jedinstveni u stavu da je osnaživanje sopstvenih kapaciteta jedini način kojim se sindikati mogu odbraniti od aktuelnih i nadolazećih iskušenja. U tom smislu, podmlađivanje članstva i rukovodećih struktura sindikata, snažno podupiranje unutrašnjeg i spoljašnjeg informisanja i podsticanje i razvoj sindikalnog obrazovanja istaknuti su kao glavni ciljevi kojima sindikati u regionu moraju stremiti.
Na sastanku Odbora mladih razgovaralo se o mogućnosti podnošenja zajedničkog predloga projekta za odgovarajući program Evropske Unije, o Kampu mladih koji će se ove godine održati u Republici Hrvatskoj, o mogućem unapređenju rada veb sajta Odbora mladih RSV ''Solidarnost'' (www.rss-mladi.org), kao i o drugim planiranim aktivnostima ovog Odbora.

Tokom drugog radnog dana po prvi put je održan zajednički sastanak Regionalnog sindikalnog veća ''Solidarnost'' i Odbora mladih, gde su mlađi i stariji članovi sindikata imali priliku da iznesu i suoče stavove u vezi sa položajem mladih u sindikatu.
Predstavnici Sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata Srbije bili su Bojana Bjelović Bosanac i Željka Jorgić Đokić.

 

2017. V3.0