- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 


Vesti     Dokumenta     Galerija      Kontakt

ODRŽANA VI. SEDNICA POKRAJINSKOG ODBORA SINDIKATA RADNIKA TRGOVINE VOJVODINE
22. maj 2018. godine.

Na VI. sednici Pokrajinskog odbora Sindikata radnika trgovine Vojvodine u Novom Sadu, održanoj dana 22. maja 2018. godine, istaknuto je nezadovoljstvo zbog loših uslova rada i niskih plata zaposlenih u trgovinama na veliko i malo.

Najvažnija tema, o kojoj se najviše i diskutovalo, bila je dužina trajanja prekovremenog rada na dnevnom i nedeljnom nivou i raspored radnog vremena u okviru radne nedelje. U trgovinama i trgovinskim lancima, radnici rade prekovremeno, a na ime prekovremenog rada dobijaju slobodne dane koje ne mogu i praktično da iskoriste zbog obima posla. Radnici u trgovinama  rade pod veoma teškim uslovima, primaju platu oko minimalne ili nešto veću, i tako već izrabljeni radnici rade i nedeljom i u dane državnih praznika. Samostalni sindikat trgovine Srbije je uputio Vladi i Narodnoj skupštini Republike Srbije inicijativu da svim zaposlenima u trgovini nedelja i državni praznici budu neradni dani. Pokrajinski odbor Sindikata radnika trgovine Vojvodine je podržao ovu inicijativu ističući da ovaj posao nije od javnog značaja i ne zahteva da se radi  bez prekida.

Na sednici je diskutovano o funkcionisanju sindikata uglavnom u velikim maloprodajnim i veleprodajnim trgovinskim sistemima, situaciji u trgovačkim firmama, malom prostoru za pregovore oko zarada. Razgovarano je o aktuelnim tema koje se tiču radničkih, ekonomskih i socijalnih prava. Pažnja je bila posvećena i nastavku aktivnosti SSS Srbije sa ciljem da se povuče Zakon o privremenom umanjenju penzija i da se ukinu kazneni poeni za penzionere sa punim radnim stažom, ali koji nemaju 65 godina života. Pokrajinski odbor je informisan o novinama u Nacrtu zakona o štrajku, kao i o objavljenom Nacrtu zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima.


Na dobitku i poslodavci i radnici
29. mar. 2016. godine. Izvor: Dnevnik
U Novom Sadu oko 10.000 trgovaca radi nedeljom i za taj rad nije plaćeno, dok je prosečna plata novosadskih trgovaca – prodavaca i kasira – oko 24.000 dinara – kaže
predsednik sindikata trgovine u Samostalnom sindikatu Novog Sada Slavko Đaković, inače i predsednik sindikalne organizacije u „Merkatoru”. – Rad nedeljom je plaćen kao i ostalim danima pa je zahtev sindikata da se nedeljom ne radi, to jest da tržni centri i male trgovine budu zatvoreni na području cele zemlje, da bar jednom u sedmici i trgovci predahnu. Poslodavci ne bi gubili jer bi subota onda bila pazarni dan, a nedeljom bi bili slobodni svi, i trgovci i poslodavci. Ovdašnji trgovci su preopterećeni, u trgovinama, posebno malim, ne vodi se računa o osmosatnom radnom vremenu pa su slobodni dani problem za mnoge poslodavce. Nedelja je iz tog razloga potrebna i jednima i drugima, kao dan za odmor i porodicu. OPŠIRNIJE


ODRŽANA 4. SEDNICA POKRAJINSKOG ODBORA SINDIKATA TRGOVINE
7. jul 2014.

Juče je održana 4. sednica Pokrajinskog odbora Sindikata radnika trgovine u Novom Sadu, na kojoj su glavna tema bile izmene i dopune Zakona o radu.

Pokrajinski odbor Sindikata je informisan o rezultatima pregovora u Radnoj grupi, i u vezi s tim, najnovijim Nacrtom izmena i dopuna Zakona o radu, koji je pripremilo Ministarstvo rada, a koji nije usaglašen sa sindikatima, i kao takav nije rezultat rada Radne grupe i ne odslikava ono za šta su se reprezentativni sindikati zalagali u proteklih nekoliko meseci.

Nakon rasprave, Pokrajinski odbor Sindikata je jedinstveno podržao najavu Predsedništva SSSS da, u slučaju da se ne postigne kompromis sa Vladom i poslodavcima oko izmena i dopuna Zakona o radu, donese odluku o održavanju protesta.


Na jučerašnjoj sednici, prisutni su informisani o Odluci o održavanju izbora u Savezu samostalnih sindikata Srbije koji se sprovode za članove organa i nosioce funkcija u sindikalnim organizacijama samostalnih sindikata kod poslodavaca, samostalnim sindikatima Srbije, savezima samostalnih sindikata na teritoriji i Savezu samostalnih sindikata Srbije.

Jedna od tema sednice bila je i informacija o aktivnostima Pokrajinskog odbora Sindikata između dve sednice.
Na sednici Pokrajinskog odbora Sindikata, članovi su upoznati sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji, Izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Zakona o porezu na dohodak građana, i Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku.


2017. V3.0