- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 


Vesti     Dokumenta     Galerija      Kontakt

Na dobitku i poslodavci i radnici
29. mar. 2016. godine. Izvor: Dnevnik
U Novom Sadu oko 10.000 trgovaca radi nedeljom i za taj rad nije plaćeno, dok je prosečna plata novosadskih trgovaca – prodavaca i kasira – oko 24.000 dinara – kaže
predsednik sindikata trgovine u Samostalnom sindikatu Novog Sada Slavko Đaković, inače i predsednik sindikalne organizacije u „Merkatoru”. – Rad nedeljom je plaćen kao i ostalim danima pa je zahtev sindikata da se nedeljom ne radi, to jest da tržni centri i male trgovine budu zatvoreni na području cele zemlje, da bar jednom u sedmici i trgovci predahnu. Poslodavci ne bi gubili jer bi subota onda bila pazarni dan, a nedeljom bi bili slobodni svi, i trgovci i poslodavci. Ovdašnji trgovci su preopterećeni, u trgovinama, posebno malim, ne vodi se računa o osmosatnom radnom vremenu pa su slobodni dani problem za mnoge poslodavce. Nedelja je iz tog razloga potrebna i jednima i drugima, kao dan za odmor i porodicu. OPŠIRNIJE


ODRŽANA 4. SEDNICA POKRAJINSKOG ODBORA SINDIKATA TRGOVINE
7. jul 2014.

Juče je održana 4. sednica Pokrajinskog odbora Sindikata radnika trgovine u Novom Sadu, na kojoj su glavna tema bile izmene i dopune Zakona o radu.

Pokrajinski odbor Sindikata je informisan o rezultatima pregovora u Radnoj grupi, i u vezi s tim, najnovijim Nacrtom izmena i dopuna Zakona o radu, koji je pripremilo Ministarstvo rada, a koji nije usaglašen sa sindikatima, i kao takav nije rezultat rada Radne grupe i ne odslikava ono za šta su se reprezentativni sindikati zalagali u proteklih nekoliko meseci.

Nakon rasprave, Pokrajinski odbor Sindikata je jedinstveno podržao najavu Predsedništva SSSS da, u slučaju da se ne postigne kompromis sa Vladom i poslodavcima oko izmena i dopuna Zakona o radu, donese odluku o održavanju protesta.


Na jučerašnjoj sednici, prisutni su informisani o Odluci o održavanju izbora u Savezu samostalnih sindikata Srbije koji se sprovode za članove organa i nosioce funkcija u sindikalnim organizacijama samostalnih sindikata kod poslodavaca, samostalnim sindikatima Srbije, savezima samostalnih sindikata na teritoriji i Savezu samostalnih sindikata Srbije.

Jedna od tema sednice bila je i informacija o aktivnostima Pokrajinskog odbora Sindikata između dve sednice.
Na sednici Pokrajinskog odbora Sindikata, članovi su upoznati sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji, Izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Zakona o porezu na dohodak građana, i Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku.


2015. V3.0