- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 


Početna > Ekonomija > Aktuelni podaci

Prosečna potrošačka korpa proguta tri minimalca
2. maj 2017. / Izvor: Dnevnik

Koliko građani Srbije zaista zarađuju teško je reći, ali zvanična statistika kaže da je u januaru prosečna zarada bila 41.508 dinara.

Ni taj iznos, koji, slobodno se može reći, svakog meseca mali broj zaposlenih smesti u novčanik, nije dovoljan da se podmire mesečni izdaci domaćinstva jer je prosečna potrošačka korpa iznosila 68.563 dinara, pa je, da bi se ona napunila, bila potrebna 1,65 prosečna zarada. Što se tiče onoga što se svakog meseca spušta u minimalnu potrošačku korpu, u januaru je bilo potrebno 35.517 dinara, odnosno za pokriće te korpe bilo je dovoljno 0,85 prosečne zarade.

Ne samo da prosečna zarada nije dovoljna za podmirivanje troškova prosečne potrošačke korpe već je u odnosu na poslednji mesec prošle godine za nju trebalo više novca jer je bila 700 dinara skuplja, a skuplja je bila i minimalna potrošačka korpa, za koju je u januaru trebalo oko 300 dinara više nego mesec ranije. OPŠIRNIJE


Prosečna neto plata u martu
26. april 2017. / Izvor: Dnevnik

Prosečna neto plata u Srbiji isplaćena u martu 2017. iznosila je 47.814 dinara (386 evra), što je nominalno više za 1,8 odsto, a realno za 1,6 procenata u odnosu na februar, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Martovska prosečna bruto zarada iznosila je 65.695 dinara i u odnosu na prethodni mesec je veća za 1,3 odsto nominalno i za 1,1 posti realno. U poređenju sa istim mesecom prošle godine, prosečne bruto i neto zarade veće su za 4,2 procenta nominalno, odnosno za 0,6 odsto realno. OPŠIRNIJE


Radnici odbijali otpremnine zbog „doživotne kazne”
21. april 2017. / Izvor: Dnevnik

Na poslednjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta pokrenuta je inicijativa za ukidanje kaznenih penala za prevremeni odlazak u penziju nakon navršetka 65 godina života.

To ne znači da se kazneni penali ukidaju, već samo da se ne primenjuju od trenutka kada osiguranik napuni 65 godina. Drugim rečima, ako radnik ode u penziju sa 61 ili 62 godine, kazneni penali od 0,34 odsto za svaki mesec primenjuju se četiri odnosno tri godine, a nakon toga dobija penziju u punom iznosu. Takva rešenja, inače, postoje u većini evopskih država. Naime, svaki prevremeni odlazak u penziju pre ispunjenja uslova u pogledu godina života nosi sa sobom penale, ali se u mnogim državama Evrope oni ukidaju u trenutku kada osiguranik ispuni potrebne godine života, a negde one iznose i više od 65. OPŠIRNIJE


MMF o Srbiji: U ovoj godini rast 3 odsto, u 2018. ide na 3,5
20. april 2017./ Izvor: Tanjug


Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio je danas prognozu rasta BDP-a Srbije za ovu godinu od 3,0 odsto, dok su za sledeću godinu kretanja BDP-a procenjena još povoljnije, jer je predviđen rast od 3,5 odsto.

Ta institucija je danas, tokom tradicionalnog prolećnog zasedanja MMF i Svetske banke u Vašingtonu, objavila najnovije ekonomske prognoze za ceo svet u dokumentu „Svetski ekonomski izgledi“ (World economic outlook).
U poslednjem dokumentu ove vrste koji je MMF objavio u oktobru 2016, predviđalo se da će BDP u Srbiji u 2017. da raste po stopi od 2,8 odsto. Zatim je u martu, nakon tehničke posete Misije Beogradu, ta institucija podigla prognozu rasta na tri odsto.
Tada je šef Misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf saopštio da je ekonomski program Srbije dao dobre rezultate, i podsetio da je rast BDP-a u 2016. godini dostigao 2,8 odsto, uz povećanje investicija, izvoza i zaposlenosti.

Istakao je i da su fiskalni pokazatelji bolji od ciljanih, da je deficit smanjen na 1,4 odsto BDP-a, što je najniži nivo od 2005. godine, da je javni dug pao na 74 odsto BDP-a u 2016. godini, a da nezaposlenost ima trend pada, kao i nenaplativi zajmovi u bankarskom sektoru.

Kada je reč o nezaposlenosti, MMF prognozira da će ona u ovoj godini iznositi 16 odsto, a da će u 2018. ta stopa pasti na 15,6 odsto.


ARHIVA:

2014.

 

2017. V3.0