- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 


SSSV: Posao ili zdravlje
17. 3. 2021. Izvor: Kanal 9

Do ponedeljka su zatvoreni brojni objekti i preduzeća koji zapošljavaju veliki broj ljudi. Oni u ovom periodu neće raditi, a poslodavci neće prihodovati, što će se, sasvim izvesno, odraziti i na plate radnika. U Savezu samostalnih sindikata Vojvodine smatraju da su mere za sprečavanje širenja korona virusa opravdane i da ne postoji kompromis kada je u pitanju zdravlje radnika.

Trenutno su u najvećem problemu radnici koji nisu u regularnom radnom odnosu, kaže sekretar veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Tomislav Stajić i dodaje da njih sindikat ne može zaštititi.

Članovi sindikata, dakle, oni radnici koji su u regularnom radnom odnosu, nisu bili u tolikoj meri izloženi masovnim otpuštanjima u proteklih godinu dana, navodi Stajić. On, međutim, smatra da su ekonomske posledica u našoj zemlji mnogo gore nego što se o tome javno govori. OPŠIRNIJE


SEKCIJA ŽENA SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA VOJVODINE NA ZAJEDNIČKOJ SEDNICI SOCIJALNO-EKONOMSKOG SAVETA REPUBLIKE SRBIJE I POKRAJINSKOG SOCIJALNO-EKONOMSKOG SAVETA
11. 3. 2021.

Predsednica Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Jadranka Svirčev učestvovala je na zajedničkoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije i Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta.

Sednica je održana 11. marta 2021. godine u Novom Sadu, u čijem radu su, pored članova članova Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije i Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta, učestovale i ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Gordana Čomić, iz Kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Tatjana Prijić, predsednice sekcije žena pri Savezu samostalnih sindikata Vojvodine, Pokrajinskom odboru UGS „Nezavisnost“ i Uniji poslodavaca Vojvodine.

Glavna tema sednice bio je: „Društveni i radni položaj žena“. Socijalni partneri su na zajedničkoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije i Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta konsenzusom prihvatili incijativu Saveza samostalnih sindikata Srbije za ratifikovanje MOR Konvencije br. 190 - „Konvencije o zabrani nasilja i uznemiravanja“ u vezi prava svih na svetu, bez nasilja i uznemiravanja, uključujući rodno-zasnovanog nasilja.

Predsednica SSS Vojvodine Jadranka Svirčev predstavila je širok spektar aktivnosti Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine usmerenih pre svega ka: doslednoj primeni konvencija i preporuka Međunarodne organizacije rada i drugih međunarodnih pravnih akata kojima se štiti položaj zaposlenih žena, promociji doprinosa i značaja žene u ukupnom društvenom razvoju, praćenju propisa i predlaganja rešenja za poboljšanje položaja žena. U nastavku svog izlaganja, predsednica je govorila o podizanju svesti o postojanju rodne nejednakosti polova u društvenoj sredini i realizaciji principa jednakih mogućnosti za oba pola u svim oblastima života i rada, unapređivanju socijalne i zdravstvene zaštite žena, obezbeđivanju kvalitetnijih oblika zaštite žena, majki sa malom decom, samohranih majki i majki sa decom sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Posebno je ukazala na posvećenost poštovanju i većoj zaštiti prava žena iz radnog odnosa i po osnovu rada, a posebno od nezakonitih otkaza, stvaranju sistemskih uslova za punu zaposlenost žena, ostvarivanju i zaštiti sindikalnih prava i sloboda i drugim pitanjima od uticaja na društveni, ekonomski i socijalni položaj žena. Predsednica Svirčev naglasila je između ostalog i važnost saradnje sa ženama iz sindikata regije Dunav-Kriš-Moriš-Tisa i učešća u zajedničkom projektu pod nazivom „Zajedno smo jači“, koji Savez samostalnih sindikata Vojvodine i Sindikat LO iz Švedske sprovode uz podršku Olof Palme Centra.



Inicijativa SSSS: preuzmite u PDF.


Sastanak sa gradonačelnicom Sremske Mitrovice
4. 3. 2021.

Predsednik SSSV Goran Milić 4. marta 2021. godine boravio je u Sremskoj Mitrovici gde je imao sastanak sa gradonačelnicom Svetlanom Milovanović.
Na sastanku kome su prisustvovali i Milina Tušjak, sekretar Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta, Nataša Sapun, predsednica Saveza samostalnih sindikata Grada Sremska Mitrovica i opštine Šid, Bogdan Kuzmić, pomoćnik gradonačelnice i Duško Šarošković, načelnik Uprave za budžet i lokalni ekonomski razvoj Sremske Mitrovice, razgovarano je o aktiviranju Socijalno-ekonomskog saveta Sremske Mitrovice.
Gradonačelnica Milovanović je, u ime lokalne samouprave izrazila dobru volju za aktiviranje rada socijalno-ekonomskog saveta Sremske Mitrovice, dok je predsednica SSS Sremske Mitrovice, Nataša Sapun istakla da je Savez samostalnih sindikata spreman da u vrlo kratkom roku imenuje svoje predstavnike u Savetu.

Zajednički je ocenjeno da formalno-pravno reaktiviranje Socijalno-ekonomskog saveta nije problem, jer je Savet registrvan, tj. upisan u Registar lokalnih socijalno-ekonomskih saveta još 2005. godine, ali da Savet, kao tripartitni organ, može da se konstituiše samo uz učešće i trećeg socijalnog partnera - poslodavaca Sremske Mitrovice. Zbog toga je neophodno da hitno i odgovorno pristupe rešavanju problema svog organizovanja i predstavljanja.
Na sastanku je, takođe, dogovoreno da koordinator aktivnosti priprema za konstituisanje Socijalno-ekonomskog saveta bude Nataša Sapun, predsednica Saveza samostalnih sindikata grada Sremske Mitrovice. Pravnu i operativnu podršku koordinatoru, kao i u drugim vojvođanskim sredinama, pružiće sekretar Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta.

 

ARHIVA VESTI

2021. V3.0