- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 

ZAHTEV ZA ISPLATU JEDNOKRATNE POMOĆI ZAPOSLENIMA U ZDRAVSTVU I SOCIJALNOJ ZAŠTITI
25. nov. 2015. godine

Pokrajinski odbor Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine, na svojoj sednici održanoj 25. novembra 2015. godine, razmatrao je   brojna otvorena pitanja položaja članstva. Članovi Pokrajinskog odbora su jedinstveni u stavu da je nedopustivo svako dalje urušavanje materijalnog i socijalnoj položaja zaposlenih. Sa pravom se očekuje da Vlada RS ima  isti stav prema zaposlenima u  svim društvenim delatnostima i da će zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti isplatiti jednokratnu pomoć u vidu 13. plate ili čestitke za Božić. Nažalost, materijalni položaj zaposlenih u ovim delatnostima je takav da bi to bio značajan dodatak za zaposlene i njihove porodice. Povodom spornog Nacrta Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru istaknuto je da se dostignuti nivo prava zaposlenih ne može umanjivati ispod nivoa prava utvrdjenih Zakonom o radu i Kolektvnim ugovorom. Očekuje se da će Radna grupa SES kroz socijalni dijalog otkloniti uočene nedostatke i usaglasiti sporne odredbe ovog Zakona. Ukoliko se socijalnim dijalog ne usvoje zahtevi sindikata, sindikat je spreman da organizuje aktivnosti -  javne tribine, proteste, pa i štrajk. Najavljena je priprema za protest koji bi se u tom slučaju organizovao već 2.decembra.
Posebna pažnja članova Pokrajinskog odbora posvećena je postupku racionalizacije koji je u toku u stomatološkim službama, odnosno utvrdjivanju viškova zaposlenih. Konstatovano je da je  zbog  zalaganja predsednika sindikalnih organizacija, broj zaposlenih koji će biti višak u stomatološkim službama u AP Vojvodini manji od planiranog.



Preuzmite zakon


Konferencija PSES: "Stanje u privredi AP Vojvodine"
13. nov. 2015. godine

- Audio snimak prezentacije gospodina predsednika Gorana Milića, velicina MP3 datoteke 40MB.

- PDF prezentacija: Zakon o radu, godinu dana kasnije

Galerija:


Sindikat: Ukinuti rijaliti programe koji ponižavaju žene
16. nov 2015. godine / Izvor: RTS

Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine uputila je otvoreno pismo u kojem od nadležnih institucija zahteva da se zabrane, odnosno ukinu rijaliti televizijski programi koji ponižavaju žene.
"Pomenuti programi ponižavaju ženu, svodeći je na njene fizičke osobine. Ponašanje i međusobna komunikacija učesnika tih programa svedena je na psovke, ponižavanja, vređanja pa i na fizičke sukobe", navodi se u otvorenom pismu.
Ocenjuje se da takvi televizijski programi nanose štetu mladim generacijama, jer utiču na njihovu svest i na stvaranje slike o ženama i u životu uopšte.
Otvoreno pismo je upućeno Regulatornom telu za elektronske medije, Upravi za rodnu ravnopravnost Ministarstva za rad i zapošljavanje, Pokrajinskom sekretarijatu za ravnopravnost polova i televizijama Pink, Prva, B92 i Hepi, kao i elektronskim i štampanim medijima. Opširnije


Zubarske stolice čekaju kadrovske planove
15. nov 2015. godine / Izvor: Dnevnik

Najavljena racionalizacija broja zaposlenih u zdravstvu kaže da će bez posla ostati između 760 i 780 stomatologa, kaže predsednica Pokrajinskog odbora i član Republičkog odbora Sindikata / zaposlenih u zdravstvu Vojvodine dr Dunja Civrić. U tom broju su, bez razlike, i takozvani “ugovoreni” i “neugovoreni” stomatolozi, odnosno i oni koji imaju ugovore s Fondom, kao i oni koji platu zarađuju na tržištu.- Najvažnije je da odlazak zaposlenih bude dobrovoljan. Četiri reprezentativna sindikata su s Ministarstvom Opširnije


SEMINAR SEKCIJE ŽENA SSSV
5-6. nov. 2015. godine

U okviru projekta „Zajedno smo jači“, koji realizuju Savez samostalnih sindikata Vojvodine i Sindikat LO regije Zapadna Švedska, održan je dvodnevni seminar za članice sekcija žena SSS Vojvodine. Program seminara su utvrdile same učesnice na prethodno održanom seminaru, a učešće u radu predstavnika LO Sindikata obogatilo je saznanja učesnica.
Uvodni deo seminara bio je posvećen analizi programskih aktivnosti realizovanih u proteklom periodu i preduzimanju daljih mera za otklanjanje uočenih slabosti i stvaranju uslova za efikasniji rad Sekcije žena SSSV, kao i sekcija žena u sindikatima i pri većima SSS na teritoriji. S tim u vezi je i najavljena analiza rada Sekcije na jednoj od narednih sednica Veća SSS Vojvodine.Analizom točka života, pojedinačno, i radom u radionicama, kao i selektovanjem faktora koji mobilišu, odnosno blokiraju žene u svakodnevnom životu i radu, posebno u uskladjivanju porodičnih i poslovnih obaveza, zajednički su  precizirane aktivnosti kojima se problemi mogu rešiti.Kako je jedna od tema seminara bila i stres i kako se sa njim izboriti, odnosno organizacija vremena, program seminara upotpunjen je temom:„Smeh – jezik života“, koju je prezentovala Olivera Radovanović, prvi smeh joga učitelj/trener u Srbiji. Ovaj trening je prisutnima omogućio unapređenje veština verbalne i neverbalne kominikacije kroz čudesnu i lekovitu moć smeha.
Švedske kolege upoznale su učesnice seminara sa brojnim aktivnostima koje su vođene u tom sindikatu, počev od kampanja za podjednako roditeljstvo, kampanja protiv nasilja nad ženama i sl. Takođe su prezentovali listu pitanja koja su žene stavile kao prioritete u zaključivanju kolektivnih ugovora.U toku seminara korištene su različite metode (radioničarski rad, vežba u grupama, individualni rad, metod dramatizacije – igranje uloga) pa se tako došlo i do određenih pitanja, odnosno problema koji se postavljaju kao prioriteti u daljem radu Sekcije žena:brojni problemi i otvorena mnoga pitanja vezana za Zakon o radu i Zakon o PIO, postojeće stanje u delatnostima, uređenje opštih uslova i način njihovog obavljanja, a dati su i predlozi za unapređenje tekuće situacije i primenu dugoročnih rešenja koji će biti dostavljeni nadležnim organima na razmatranje.Članice Sekcije žena su uputile zahtev RRA i nadležnim organima za ukidanje rijaliti programa koji svojim sadržajima ponižavaju žene.Skupu su prisustvovali predsednik SSSV Goran Milić i sekretar Veća SSSV Tomislav Stajić. Učesnice seminara, njih oko 40, iskazale su veliku zahvalnost Sekciji žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, novosadskom Klubu smeha i Sindikatu LO regije Zapadna Švedska što su im omogućili da steknu nova znanja iz oblasti koje su bile obrađene na seminaru.


Kako urediti sistem plata u javnom sektoru
3. nov 2015. godine / Izvor: RTV

BEOGRAD - Dvadeset zakona, 900 koeficijenata, 15 različitih platnih osnovica, tako se do sada određivala plata zaposlenih u javnom sektoru. Predlogom novog zakona slede promene, ali ne i za sve. ...
Funkcioneri, javna preduzeća, vojska - to su između ostalih sektori na koje se neće odnositi nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru. Za ostale, ista osnovica zarade, 60 platnih razreda i raspon koeficijenata od jedan do sedam i po. Da takva vrsta uravnikolovke može izazvati negativne posledice, smatra pokrajinski sekretar Branislav Bugarski. I u Sindikatu zaposlenih u zdravstvu i socijalne zaštite Vojvodine protive se predlogu zakona, tvrdeći da je on izmedju ostalog u suprotnosti sa Zakonom o radu. Javna rasprava o predlogu zakona trajaće do 10. novembra. Opširnije

ARHIVA VESTI

2017. V3.0