- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 

 

ODRŽAN POKRAJINSKI ODBOR SINDIKATA UPRAVE VOJVODINE
28. oktobar 2014. godine, Kikinda

Na sednici Pokrajinskog odbora Sindikata uprave Vojvodine, održane 28. oktobra 2014. godine u Kikindi, razmatrane su "mere štednje" koje je donela Vlada Republike Srbije, a koje su usmerene na zaposlene u državnim organima i lokalnoj samoupravi, tj. usmerene su na umanjenje plata zaposlenih. Smanjenje plata preko 25.000 dinara važi za sve zaposlene u javnom sektoru, uključujući direktne i indirektne korisnike budžetskih sredstava i javnih preduzeća. Neprihvatljivo je bilo kakvo smanjenje plata zaposlenima jer se na taj način dodatno pogoršava materijalni i egzistencijalni položaj zaposlenih i njihovih porodica.
Na osnovu gore navedenog, Pokrajinski odbor Sindikata uprave Vojvodine doneo je Zaključak da ne prihvata najavljene mere Vlade RS i zahteva od Republičkog odbora Sindikata uprave Srbije da održi Javnu sednicu ispred zgrade Vlade Republike Srbije, zajedno sa ostalim reprezentativnim sindikatima javnog sektora, kako bi članovi Sindikata iskazali svoje nezadovoljstvo arogantnim odnosom države.
Na sednici su, između ostalog, razmatrane i usvojene Izmene i dopune Statuta Sindikata uprave Vojvodine. Nakon rasprave, uz neznatne korekcije, usvojeni su: Predlog Odluke o formiranju i sedištima odbora za gradove i više opština sa područja Vojvodine za mandatni period 2015-2020. godine i Predlog Odluke o broju, sastavu i načinu izbora članova Pokrajinskog odbora Sindikata uprave Vojvodine za mandatni period 2015-2020. godine.


INICIJATIVA POKRAJINSKOG ODBORA SS MS POKRENULA RASPRAVU O SVIM OTVORENIM PITANJIMA
31. oktobar 2014. godine

Kako se pozivu za 18. Sednicu Veća SSSV nije odazvao dovoljan broj članova ( od 57 članova , prisutan je bio 21 član, 18 je opravdalo odsustvo a 18 nije ),prisutni su odlučili da iskoriste prisustvo predsednika SSSS Ljubisava Orbovića i sekretara Veća SSSS – Zorana Mihajlovića i, neformalno , razgovaraju o otvorenim pitanjima koja opterećuju Organizaciju u celini.
Kao šlagvort za raspravu, uz saglasnost da se to učini na ovaj način predsednika Pokrajinskog odbora , iskorišćena je Inicijativa Pokrajinske organizacije SSMS za Vojvodinu za opoziv Ljubisava Orbovića sa funkcije predsednika SSSS.
U dugoj, živoj i ponekad i polemičkoj raspravi, s jedne strane je ocenjeno da nisu dobri rezultati sindikalnih aktivnosti , posebno vezano za donošenje Izmena i dopuna Zakona o radu, uz istovremeno isticanje od svih učesnika da je jasno kakav je odnos na političkoj sceni i da postoji jasna svest da bi vladajuća većina mogla da "izglasa sve što hoće" i donese mere koje želi. S druge strane istaknuto je da smo previše kritični prema sebi, tj. organizaciji, jer smo i u dobro poznatom društvenom i političkom ambijentu jedini koji reaguju i bune se i prvi koji smo protestvovali protiv ovog režima i to obzirom na termin u pristojnom broju, naravno, ne u broju koji bi "zabrinuo" vlast. Predsednik Orbović je istakao da je cela Organizacija trpela ogroman pritisak, kao nikad do sada – iako metode nisu bile nove, ali su sada bile intenzivnije i beskrupoloznije .
Svi prisutni su se složili da unutrašnji problemi i neslaganja, nedovoljno solidarnosti i jedinstva jesu veliki problem, posebno vrlo prisutno nepoštovanje Statuta i nedostatak mehanizama za sprečavanje istog.
Predsednik Orbović je istakao da održavanje Kongresa na polovini ovog mandata nije bilo moguće jer nije bilo volje kod većine ali da je Statutarni odbor "kao jedini ovlašćeni organ" pripremio tekst Statuta sa koji će se uskoro izaći pred članstvo, izrazivši optimizam da će organizacija preživeti uz korišćenje i pameti iz loših iskustava u okruženju!


KOLEKTIVNI UGOVOR U FOKUSU DOSTOJANSTVENOG RADA
29. oktobar 2014. godine

U organizaciji Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, u sredu 29. oktobra 2014. godine održan je okrugli sto na temu:,,Kolektivni ugovor u fokusu dostojanstvenog rada u Srbiji". Ovaj okrugli sto predstavlja nastavak aktivnosti u okviru istoimenog projekta koji implementira SSSS uz podršku švajcarske organizacije Solidar Suisse.

Okrugli sto otvorio je Tomislav Stajić, sekretar Veća SSSV, a o samom projektu i njegovim fazama realizacije govorila je Dragana Petković Gajić, članica tima projekta. Učesnike skupa je u ime švajcarske organizacije Solidar Suisse pozdravio Nikola Mikašinović, koordinator programa – Dostojanstven rad, a uvodničari – predavači okruglog stola bile su članice pravnog tima projekta Dragana Platiša i Željka Jorgić Đokić. U radu okruglog stola učestvovali su sindikalni aktivisti sa teritorije AP Vojvodine.

U fokusu okruglog stola bila su nova rešenja Zakona o radu koja se odnose na kolektivna prava radnika i njihovu zaštitu, a koja su sve više ugrožena i dalje produbljuju krizu kolektivnog pregovaranja.

U otvorenom dijalogu, učesnici skupa predložili su moguća rešenja i dali preporuke za unapređenje stanja i zaštitu prava radnika, te odbranu kolektivnog pregovaranja kao univerzalnog prava kojim se uređuju odnosi rada i kapitala.


Lekari štrajkuju 5. novembra
30. oktobar 2014. / Izvor: Radio 021

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine najavio je jednodnevni štrajk svih zaposlenih u ovom sektoru za 5. novembar.

Radnici su nezadovoljni odlukama Vlade Srbije o umanjenju zarada za 10 odsto i, kako navode, "stalnom urušavanju položaja zaposlenih, a naročito zdravstvenih radnika", što će iskazati poštovanjem minimalnog procesa rada 5. novembra.

Jednodnevni štrajk pogodiće sve domove zdravlja u Novom Sadu, kao i Klinički centar Vojvodine, kaže za 021 predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine Dunja Civrić. "Zakon o štrajku je takav da propisuje minimalni proces rada, što znači da će lekari dolaziti tog dana na posao, ostati puno radno vreme, ali će raditi smanjenim obimom. Pri tome su mnoge usluge obavezne, poput hitne medicinske pomoći, koja ne može da štrajkuje. Tog dana se, doduše, neće zakazivati pregledi, broj istih će se smanjiti, a obavljaju se samo hitni slučajevi", kaže Civrićeva. Opširnije


PISMO PODRŠKE SINDIKATU ZAPOSLENIH U ZDRAVSTVU I SOCIJALNOJ ZAŠTITI SRBIJE
29. oktobar 2014.

Savez samostalnih sindikata Vojvodine, na čelu sa predsednikom Goranom Milićem, uputilo je pismo podrške Sindikatu zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije koji danas, 29. oktobra 2014. godine, sa početkom u 11:00 časova, organizuje Javnu sednicu ispred Vlade Republike Srbije.
Savez samostalnih sindikata Vojvodine najoštrije osuđuje odluku Vlade Republike Srbije da se zaposlenima u javnom sektoru "privremeno" smanjuju zarade i smatra da se brojni ekonomski problemi ne mogu rašavati time što će se dodatno pogoršati materijalni i radno-pravni položaj zaposlenih.
Pozivamo sve naše članove da pokažu solidarnost i da se pridruže kolegama iz Sindikata zdravstva i socijalne zaštite u pravednoj borbi za odbranu stečenih prava. Uz izraze podrške sindikalnoj borbi za bolji položaj i odbranu dostojanstva zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, nadamo se da ćemo u iduće akcije ući udruženih snaga, braneći interese naših članova, kao i svih radnika Srbije.


SSSS I UGS NEZAVISNOST U EVROPSKOJ KONFEDERACIJI SINDIKATA
27. oktobar 2014.

Dve reprezentativne sindikalne centrale u Srbiji, Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost, jednoglasnom odlukom Izvršnog odbora, postali su, 22. oktobra, punopravni članovi Evropske konfederacije sindikata, saopštili su Ljubisav Orbović i Branislav Čanak, na konferenciji za novinare.

Evropska konfederacija sindikata je osnovana 1973. godine i okuplja 85 sindikalnih organizacija iz 36 evropskih zemalja. Članstvo u Evropsku konfederaciju sindikata omogućiće bolju organizaciju i veći uticaj na odluke iz oblasti rada i zapošljavanja koje se donose u Briselu. Takođe predstavlja upozorenje državi da je istinski socijalni dijalog jedan od ključnih preduslova za punopravno članstvo Srbije u Evropskoj Uniji, istaknuto je na konferenciji.


Niže plate tri godine
28. oktobar 2014. / Izvor: RTS

Reprezentativni sindikati javnog sektora na nivou Srbije izrazili su u ime svih zaposlenih ogorčenje zbog smanjenja plata i najoštrije osudili tu "privremenu meru", koja će, kako tvrde, trajati duže od tri godine.

"Sindikat nije protiv mera štednje, ali ne selektivno, nego jednako za sve. Pokrenuti štrajkovi policije i prosvete su samo početak talasa nezadovoljstva i štrajkova zaposlenih u javnom sektoru", piše u zajedničkom saopštenju sindikata, koje prenosi Beta.
Saopštenje su potpisali Sindikat zaposlenih u pravosudnim organima Srbije, Sindikat kulture Srbije, Sindikat zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije, Sindikat zaposlenih u zdratvstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat uprave Srbije. Opširnije

PREUZETI SAOPŠTENJE


Protest radnika "Dnevnik štamparije"
24. oktobar 2014. / Izvor: Dnevnik

Zaposleni u preduzećima u restrukturiranju koja su se našla na spisku 502 preduzeća koja Agencija za privatizaciju nudi na prodaju s nestrpljenjem očekuju rasplet događaja. Među njima su i radnici "Dnevnik štamparije". Žele da saznaju kada će dobiti svoja zaostala potraživanja i kakav je status "Štamparije" u postupku privatizacije. Zbog toga već nekoliko dana stoje i protestuju ispred zgrade "Dnevnika", čekajući odgovor.

Preduzeće ima 38 zaposlenih. Oni traže da im se isplate 23 zaostale zarade te da im se obezbedi zdravstveno osiguranje posle oktobra. Naime, knjižice su im sada overene do isteka ovog meseca. – Nešto više o privatizaciji "Štamparije" moći će da se kaže za nekoliko meseci – kaže direktor AD "Dnevnik" Svetozar Karanović. – Agencija za privatizaciju ponudila ih je na prodaju zajedno s drugim preduzećima u sasatvu AD "Dnevnik", ali za svako od tih preduzeća se posebno traži novi vlasnik. U "Štampariji" su dugovi veći od kapitala. Opširnije


Osnivanje pratio protest
23. oktobar 2014. / Izvor: Dnevnik.

Dok su odbornici Skupštine opštine Kikinda većinom glasova juče usvajali osnivački akt novog Javnog preduzeća za komunalnu infrastrukturu i usluge „Kikinda“, ispred opštinske zgrade Savez samostalnih sindikata organizovao je protest da bi izrazio neslaganje s osnivanjem novog preduzeća. I na samoj sednici, najveća polemika vodila se oko ove tačke dnevnog reda.
Obrazloženo je da se nova firma osniva se radi efikasnijeg obavljanja komunalnih delatnosti, racionalizacije troškova, obavljanja komunalnih delatnosti kao delatnosti od opšteg interesa, a cilj je bolji kvalitet usluga za građane. Ovo preduzeće trebalo bi da objedini poslove koje je do sada je obavljalo pet preduzeća: Komunalno „6. oktobar”, Opštinska stambena agencija, Direkcija za izgradnju grada, „Gradsko zelenilo i pijaca” i Javna agencija za poljoprivredu i malu privredu. Opširnije


21. oktobar 2014.

PISMO PODRŠKE SINDIKATU OBRAZOVANJA

Savez samostalnih sindikata Vojvodine, na čelu sa predsednikom Goranom Milićem, uputilo je pismo podrške Sindikatu obrazovanja Srbije koji danas, 22. oktobra 2014. godine, sa početkom u 12 sati, zajedno sa još tri reprezentativna sindikata prosvete, organizuje protest na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

Protestni skup se organizuje zbog merа štednje Vlаde Republike Srbije koje urušаvаju mаterijаlni i rаdno prаvni položаj prosvetara, kao i svih zaposlenih u javnom sektoru. Tom prilikom sindikаti će jаvno izneti stаvove vezano za položaj zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi i još jednom pozvati Vladu da im ne smanjuju zarade.

Predložene mere štednje Vlаde Republike Srbije urušаvаju mаterijаlni i rаdno prаvni položаj svih zаposlenih u Srbiji i zаto verujemo dа je ovo tek početаk sindikаlne borbe u nаstojаnjimа dа se izborimo zа bolji položаj i odbrаnu dostojаnstvа svih rаdnikа ove zemlje. Jаvno protivljenje i borbа Sindikata obrazovanja predstаvljаju putokаz svim zаposlenimа u Srbiji dа je krаjnje vreme dа dignemo svoj glаs, dа se udružimo i energično suprostаvimo urušаvаnju rаdničkih prаvа.


EVROPSKA NEDELJA BEZBEDNOSTI I ZDRAVLjA NA RADU
21.10.2014.

Ove nedelјe, sindikati građevinarstva širom Evrope zatražiće realizaciju prava građevinskih radnika na bezbedne i zdrave uslove rada. Iskoristiće ove dane da informišu radnike i pričaju s njima, da informišu javnost i skrenu pažnju kreatora politike na nivou države i preduzeća na izuzetnu važnost zdravih i bezbednih radnih mesta, pre svega za radnike, ali i za ekonomiju i društvo u celini.

I Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije se pridružuje aktivnostima sindikata širom Evrope, jer interes radnika za zdrave i bezbedne uslove rada je već dugi niz godina njegova glavna briga. I dalјe se u Srbiji građevinski radnici suočavaju sa različitim opasnostima po zdravlјe i bezbednost na radu. Nove i stare opasnosti i rizici su opaki i rezultiraju velikim brojem nesreća i bolestima na radnom mestu naših članova i zaposlenih u sektoru građevinarstva. Opširnije


Štrajk prosvetara 22. oktobra
21.10.2014. / Izvor: RTV

Četiri reprezentativna sindikata obrazovanja održaće u sredu, 22. oktobra, protest na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

"Tražimo da se iz najavljenog smanjenja zarada zaposlenih u javnom sektoru izuzmu prosvetni radnici, kao i da se donese zakon o platama i platnim razredima", rečeno je agenciji Beta u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Protest organizuju Sindikat obrazovanja Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika, Granski sindikat prosvete "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Konferencija za novinare tim povodom biće održana u utorak, 21. oktobra, a na njoj će predstavnici četiri reprezentativna sindikata govoriti o protesnom skupu i daljim koracima tih organizacija. Prosvetni radnici su jednočasovni štrajk upozorenja održali 2. oktobra. Opširnije


Država se nada prodaji 150 firmi
21.10.2014. / Izvor: Dnevnik

Agenciji za privatizaciju stigle su ozbiljne ponude za 50 do 60 preduzeća, a Vlada se nada da će, uz određene ustupke, uspeti da proda oko 150 preduzeća. Na Vladin poziv za privatizaciju 502 preduzeća, do 15. septembra stigla su 1.732 pisma investitora. Za 99 firmi niko nije bio zainteresovan.

Poljoprivredni kombinat "Beograd" je, po svemu sudeći, najprivlačniji među 502 firme ponuđene na prodaju. Za njega je zainteresovano 11 investitora. Takođe, zadovoljavajuće je interesovanje i treba raći da su za privatizacuju u poljoprivredi zainteresovani i strani i domaći investitori, od italijanskog giganta "Ferera" do domaćih biznismena Miodraga Kostića i Petra Matijevića. Opširnije


Moć i nemoć srpskih sindikata
15. oktobar 2014.

Savez samostalnih sindikata Vojvodine učestvovao je na prvoj, od planirane četiri sindikalne debate na temu "Moć i nemoć srpskih sindikata" koja je održana 9. oktobra ove godine, u Novom Sadu, uz finansijsku podršku fondacije Fridrih Ebert, čiji je predstavnik, Bojan Lađevac, pozdravio skup.

Domaćin okruglog stola bio je Industrijski sindikat Srbije, a pored Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, ostali učesnici su bili Konfederacija slobodnih sindikata i Udruženi sindikati Srbije "Sloga", predstavnici drugih sindikata, stručnjaci i javne ličnosti. U ime učesnika, prisutnima su se obratili lideri sindikalnih centrala Dragan Matić, Ivica Cvetanović i Željko Veselinović, a uvodno izlaganje imao je i sekretar Veća SSSV – Tomislav Stajić. Osvrt na temu okruglog stola dali su i Srećko Mihailović, sociolog – Centar za razvoj sindikalizma, Dušan Torbica, sociolog i Duško Radosavljević, politikolog, kao i predstavnici ostalih sindikata. Opširnije

- Video zapis sa okruglog stola možete pogledati OVDE


ZAJEDNO PROTIV PREKARNIH OBLIKA RADA
13. oktobar 2014.

Mladi sindikalci, zajedno sa predstavnicima pet nevladinih organizacija, pokušali su tokom seminara pod nazivom ''Sindikat – deo civilnog društva'', od 9. do 11. oktobra u Novom Sadu, da bliže da odrede položaj i ulogu koju sindikat, ali i drugi akteri civilnog sektora imaju ili bi trebalo da imaju u savremenom srpskom društvu.
Odnos sindikata sa ostalim subjektima civilnog društva, kao i ugled koji sindikat uživa u društvu, učesnicima seminara je približio Vojislav Mihailović, politikolog i predstavnik Centra za razvoj sindikalizma. Koristeći rezultate istraživanja javnog mnjenja, gospodin Mihailović je zaključio da članovi sindikata i nevladinih organizacija bolje razumeju potrebu saradnje i povezivanja u nevladinom sektoru, ali je i ukazao da trenutna popularnost sindikata nije na zavidnom nivou, zbog čega je preporučio određene mere koje bi mogle popraviti narušeni ugled. Opširnije


Štrajkovi u Srbiji bez zakona, ali i efekta
13. oktobar 2014. / Izvor: Tanjug

Poslednjih nedelja i meseci u Srbiji su štrajkovali radnici, advokati, policajci, profesori, studenti čak i fudbaleri, i dok se deo sociologa čudi što ih nema više, drugi smatraju da oni ne mogu imati većeg efekta jer je vlast jača i odoleće im.

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin poručuje da je štrajk legitimno sredstvo radničke borbe. Srbija još nema zakon o štrajku, ali, dodao je, protiv toga niko ne može da ima ništa protiv. "Vi imate pravo da izrazite svoje nezadovoljstvo i to je nešto što je potpuno opravdano i potpuno razumljivo. Naravno, uvek je pre štrajka koji vam je poslednje rešenje, dobro iscrpiti sve ostale metode. Treba razgovarati. Treba razgovarati sa poslodavcem, treba razgovarati sa državom", rekao je Vulin u izjavi Tanjugu.

Sociolog Srećko Mihajlović smatra da su štrajkovi u Srbiji zakasnili, a sindikati razdvojeni po principu "svaka vaška obaška" - svaki štrajkuje iz nekih svojih interesa. Razloga za to, prema njegovom mišljenju, ima nekoliko a tazjedinjenost sindikata je svakako jedan od privih na listi. "U istoj delatnosti ili istoj firmi ne štrajkuju svi sindikati. Pravo je osveženje na sindikalnoj sceni videti da postoji mogućnost dogovora sindikata. Nedavno smo imali dogovor sindikata u oblasti obrazovanja a gotovo jedinstvno su nastupili i sindikati iz policije. Ali u osnovi svaki sindikat radi za sebe", rekao je Mihajlović za Tanjug. Opširnije


Međunarodni dan dostojanstvenog rada 7. oktobar 2014. / Izvor: SSSS
8. oktobar 2014.

Povodom Svetkog dana dostojanstveg rada, Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost, uputili su svim medijima zajedničko saopštenje za javnost u kojem se navodi da "zaposleni u Srbiji i sindikati, kao njihovi legitimni predstavnici, nisu u poslednjih 20 godina obeležavali Svetski dan za dostojanstveni rad u težim i za dostojanstvo rada pogubnijim uslovima od onih u kojima živimo i radimo danas.
Nakaradnim, suprotno Ustavu i domaćim zakonskim odredbama, kao i međunarodnim i evropskim standardima i merilima, donetim Zakonom o radu, Zakonom o PIO i drugim zakonima iz domena radnog i socijalnog zakonodavstva, prava iz rada i po osnovu rada su potpuno derogirana, umanjena su ranije stečena prava zaposlenih i penzionera, a njihov i standard njihovih porodica sveden je na puko fizičko preživljavanje.˝

PREUZMITE SAOPŠTENJE


JASAN STAV VEĆA SSSV - NE ŽELIMO DA UČESTVUJEMO U FORMALNOM SOCIJALNOM DIJALOGU
1. oktobar 2014.

Na sednici Veća SSSV održanoj 1. oktobra 2014. godine u Novom Sadu u središtu rasprave bile su aktivnosti u Savezu samostalnih sindikata Srbije, vezane za utvrdjivanje minimalne cene rada i najavljene mere Vlade RS.

Prisutni su informisani da utvrdjena minimalna cena rada od 121 dinar po radnom času nije rezultat pregovora socijalnih partnera, kao i da nije utvrdjena na osnovu relevantnih pokazatelja, već Odlukom Vlade RS. Nezadovoljstvo članova Veća SSSV visinom minimalne cene rada je veće jer je i ovoga puta u potpunosti izostala volja Unije poslodavaca Srbije da se dodje do prihvatljivog iznosa koje će zadovoljiti sve strane.

Članovi Veća SSSV su posebno iritirani činjenicom da je u poslednjih šest meseci 2014. godine, suprotno proceduri koja to nalaže, bez mišljenja Socijalno-ekonomskog saveta Srbije i konsenzusa socijalnih partnera, usvojeno deset izuzetno značajanih zakona. Pri tome je izostala i javna rasprava o ovim zakonima, kako bi se, s obzirom na izuzetno veliku važnost zakona, čulo mišlјenje i stručne javnosti. Opširnije


 

ARHIVA VESTI

2024. V3.0