- Video spot:

- Poster:

- Organizovanost sindikata Vojvodine

 

 

JASAN STAV VEĆA SSSV - NE ŽELIMO DA UČESTVUJEMO U FORMALNOM SOCIJALNOM DIJALOGU
1. oktobar 2014.

Na sednici Veća SSSV održanoj 1. oktobra 2014. godine u Novom Sadu u središtu rasprave bile su aktivnosti u Savezu samostalnih sindikata Srbije, vezane za utvrdjivanje minimalne cene rada i najavljene mere Vlade RS.

Prisutni su informisani da utvrdjena minimalna cena rada od 121 dinar po radnom času nije rezultat pregovora socijalnih partnera, kao i da nije utvrdjena na osnovu relevantnih pokazatelja, već Odlukom Vlade RS. Nezadovoljstvo članova Veća SSSV visinom minimalne cene rada je veće jer je i ovoga puta u potpunosti izostala volja Unije poslodavaca Srbije da se dodje do prihvatljivog iznosa koje će zadovoljiti sve strane.

Članovi Veća SSSV su posebno iritirani činjenicom da je u poslednjih šest meseci 2014. godine, suprotno proceduri koja to nalaže, bez mišljenja Socijalno-ekonomskog saveta Srbije i konsenzusa socijalnih partnera, usvojeno deset izuzetno značajanih zakona. Pri tome je izostala i javna rasprava o ovim zakonima, kako bi se, s obzirom na izuzetno veliku važnost zakona, čulo mišlјenje i stručne javnosti.
Činjenica da SSSS , odnosno njegovi predstavnici, nisu uključeni u izradu Kodeksa rada i postupak donošenja zakona iz oblasti radnog zakonodavstva (novog Zakona o radu, Zakona o štrajku i Zakona o sindikatima) ukazuje da će se ovakva praksa nastaviti i u budućnosti.

U raspravi je otvoreno pitanje reprezentativnosti Unije poslodavaca Srbije i daljeg ostanka SSSS u Socijalno-ekonomskom savetu RS u cilju očuvanja formalnog socijalnog dijaloga.Članovi Veća SSSV izrazili su nezadovoljstvo zbog izostanka odlučnije sindikalne borbe za očuvanje radnih i socijalnih prava članova i zaposlenih . Kroz diskusije je istaknuto nezadovoljstvo zbog nepostojanja medjusindikalnog jedinstva i solidarnosti, što slabi "borbeni" potencijal organizacije u celini i dovodi do gubljenja poverenja u sindikalni pokret.

Inicijativa Pokrajinska organizacija SSMS za Vojvodinu, za opoziv Ljubisava Orbovića, predsednika SSSS - po njihovom mišljenju , kao najodgovornije osobe za smanjenje prava zaposlenih i narušavanje ugleda SSSS medju članstvom, zaposlenima i gradjanstvom, nije uvršćena u dnevni red uz dogovor da se tokom oktobra meseca održi vanredna sednica Veća SSSV na kojoj bi se, u prisustvu predsednika SSSS, otvorilo ovo pitanje.Odlaganje rasprave po pomenutoj inicijativi daće dovoljno vremena i drugim samostalnim sindikatima organizovanim u SSSV kao i SSS na teritoriji da se eventualno izjasne o istoj, pre nego što to učini Veće SSSV .

Veće Saveza samostalnih sindikata Vojvodine je usvojilo Odluku o organizovanju i formiranju SSS za teritoriju i povereništva za opštine APV, kojom je formirano šest gradskih organizacija SSS i jedanaest opštinskih organizacija SSS u AP Vojvodini. Za oštine, koja nisu sedišta SSS na teritoriji formiraju se povereništva SSS za opštine. Time su stvoreni preduslovi za početak izbornih aktivnosti na teritoriji AP Vojvodine, u skladu sa izbornom odlukom Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije.


 

 

ARHIVA VESTI

2024. V3.0